Razgovor za Klix.ba
55

Damir Arnaut: Javnost u BiH zaslužuje istinu, vlast je velikim dijelom formirana

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Državnom parlamentu Damir Arnaut u razgovoru za Klix.ba govorio je o užarenim političkim pitanjima u BiH. On je izjavio da javnost u BiH zaslužuje da se stvari ogole do kraja: Vlast je velikim dijelom formirana.

"U svakoj državi, pa i u našoj, rukovodstvo Parlamenta je vlast. Državnim parlamentom rukovode SDA-HDZ-SNSD, a federalnim SDA i HDZ. U Vladi FBiH, potonje stranke ni ne planiraju bilo šta mijenjati, SDA je najavila da će Novalić ostati premijer kada (i ako) se formira nova Vlada, a i HDZ planira ostaviti svoje ključne kadrove. Sve ostalo je periferno, pa mislite li da je bitno da li će Šemsudin Dedić ili Vjekoslav Mandić – za koje sam, između ostalih, siguran da šira javnost sada prvi put čuje – biti zamijenjeni nekim drugim aparatčikima", kaže Arnaut u razgovoru za naš portal.

Državni nivo je, dodaje, komplikovaniji zbog Dodikove potrebe da instalira predsjedavajućeg Vijeća ministara i da zamijeni SDS/PDP ministre.

"A SDA bi da što prije smijeni Vladu KS. I tu se njihovi interesi poklopili jer neki drugi neće baš besplatno dati Vladu KS. Sporazum od 5. augusta je podrazumijevao imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto državnog premijera u roku od 30 dana, a slanje ANP-a bi bilo ostavljeno za kasnije. I zbog toga stalno čestitam Željku Komšiću koji je, uz čvrstu podršku međunarodne zajednice, taj truli dogovor zaustavio. A mogao je izabrati lakši put, uzeti državno ministarstvo, direktorske pozicije... No izabrao je NATO put", kazao je Arnaut.

Govorio je i o privilegijima parlamentaraca u Parlamentu BiH koji praktično ne održava sjednice.

"Statistika pokazuje da sam u prošlom mandatu imao najviše aktivnosti, a najmanje uzeo. Kada mi je umro otac prošle godine isti dan su me zvali iz Službi da kažu da imam pravo na oko 2.500 KM neke naknade. Naravno da im nisam ni odgovorio. A od prošlog decembra – period u kojem Parlament ni ne zasjeda – već dvoje mojih kolega su uzeli tu naknadu. Kada državni službenik, koji ima platu 1.000 KM, to uzme, to je OK. Ali član Parlamenta koji mjesečno zaradi 5.000 KM... Ma nemam šta ni reći na to", rekao je Arnaut.

Jedino što mu, kaže, daje nadu da ovdje može bolje je da nije sam.

"Rade i drugi. Radi Aida Baručija koja ukazuje na troškove mobitela, rade Peđa Kojović i Brane Borenović. Saša Magazinović mi je za petama po broju poslaničkih pitanja, i nema sumnje da će tu i ostati. Ako Hrvatska odustane od Trgovske gore za odlaganje nuklearnog otpada, najveću zaslugu imat će Jasmin Emrić", naglasio je Arnaut

Deklaracija SDA o Republici BiH, odgovor SNSD-a deklaracijom u kojem se spominje samoopredjeljenje, postrojavanje žandarmerije. Ovo su bile političke teme kojima se u posljednje vrijeme izazvala najveća bura u javnosti. Ciljano ili ne, upitali smo Arnauta.

"Isti dan kada je Šefik Džaferović pisao tu Deklaraciju, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić su na Kolegiju Doma naroda jedan drugom odobrili putovanja, Bakirovo u Kazahstan, a Špirićevo na Cetinje. I pazite ovo, Špirić Bakiru odobri putovanje na „Izložbu fotografija prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića,“ a onda se u SNSD-u, kao, bune što SDA usvaja deklaraciju o vraćanju naziva RBiH", ističe Arnaut.

Dodaje i da je Denis Zvizdić za bošnjačkog člana Kolegija dobio devet bošnjačkih glasova, a Nermin Nikšić 11 bošnjačkih i čak 15 probosanskih.

"Ali Zvizdić je izabran preglasavanjem Bošnjaka od strane HDZ-a i SNSD-a. Da je Nikšić sada predsjedavajući, mi bi od augusta već imali tri sjednice, Borjana Krišto ne bi dobila saglasnost da za prisustvo sjednici Sabora Hrvatske ili komemoraciji ustaša u Bleiburgu. Ali Zvizdić je potreban upravo zbog odsustva legitimiteta jer, kao takav, on jednostavno ne smije da sam sazove sjednicu Doma iako mu Poslovnik daje to pravo", pocrtao je naš sagovornik.

Na naš upit prokomentirao je i odlazak članova Predsjedništva BIH u Srbiju na trilateralu i ozvaničenje radova na autoputu Beograd - Sarajevo. Srbija je sve uradila za ovaj autoput, BIH ništa...

"Indija je 2018. godine imala prosjek gradnje autocesta 28 kilometara dnevno. Kod nas se hvale da će graditi kilometar mjesečno i to još bude vijest. Taj dio oko ceste stoga nisam ni shvatio ozbiljno. Ali sam izuzetno ozbiljno shvatio zahtjeve koje nam je Erdogan ispostavio i koje i Dodik i Džaferović jedva čekaju da ispune (izručenje Erdoganovih političkih protivnika). Ovaj naredbodavni odnos Turske nije od jučer, sjećam se njihovih zahtjeva da popustim Srbiji oko Ganića u Londonu. Ali jedan Haris Silajdžić ih je, prosto rečeno, iskulirao", podsjetio je Arnaut.

Upitali smo ga kakav je odnos VSTV-a prema Parlamentu, jer se stječe dojam da će parlamentarna istražna komisija koja treba da istraži stanje u VSTV-u imati otpora upravo u toj instituciji.

"Predstavnički dom je formirao Istražnu komisiju za stanje u pravosuđu. Sekretar doma Marin Vukoja (HDZ) odbija sazvati konstituirajuću sjednicu te komisije, što je bez dileme pitanje zloupotrebe položaja ili nesavjesnog rada u službi koje SIPA treba istražiti. Istovremeno, Dom ima moć da ovo pitanje riješi jednim glasanjem, ali Denis Zvizdić iz pobrojanih razloga ne smije da sazove sjednicu. U kontaktima sam sa svojim kolegama, iz sva tri naroda i oba entiteta, sa prijedlogom da ovu situaciju saniramo", rekao je Arnaut za Klix.ba.