{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dame, sretan vam 8. mart!

8.3.2015. u 07:50
783
124
Dame, sretan vam 8. mart!
783
Dame, sretan vam 8. mart!
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, praznik koji slavi dostignuća žena u svim sferama života te naglašava njihovu jednakopravnost.
Međunarodni dan žena ili 8. mart obilježava se od 1909. godine, a začet je u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima...

Nekada je 8. mart predstavljao dan borbe, žene bi izlazile na ulice i javno tražile svoja prava.

Danas je ovaj praznik nešto sasvim drugačije, te se svodi na poklanjanje cvijeća i drugih poklona. Žene možda zakonom imaju zagarantirana sva prava, no u praksi je slika potpuno drugačija. To je posebno izraženo u nerazvijenim ili zemljama u razvoju.

U BiH žena nema na rukovodećim pozicijama u institucijama vlasti, kao ni u javnim preduzećima. Manje su plaćene i višestruko diskriminisane na radnim mjestima.

U mnogim slučajevima nemaju pravo na porodiljsko odsustvo, prijeti im se otkazom ako zatrudne, a na tržištu rada nemaju jednake šanse kao i muškarci.

Također, nasilje nad ženama u našoj zemlji posljednjih godina je u porastu. Prema podacima nadležnih svaka četvrta žena je bila izložena nekoj vrsti nasilja.

Upravo zbog ovih, ali i mnogih drugih stvari koje ženu stavljaju u neravnopravan položaj, njihova borba ni danas nije završena.

Redakcija portala Klix.ba želi vam sretan 8. mart uz napomenu da je svaki dan u godini vaš dan, a ovaj neka bude samo vrhunac vaše sreće, ispunjenosti, zdravlja i uspjeha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: