BiH
0

"Dame biraju" ponovo u Sarajevu

Sarajevo-X
U organizaciji Udruženja dramskih umjetnika Altteatar obnovljena je predstava "Dame biraju" koja će se izvoditi 10.12. u Coloseum Clubu sa početkom u 22 sata i 18. i 19.12. ove godine u Domu policije, sa početkom u 20 sati i 5 minuta.

"Dame biraju", autora Anthony McCarten i Stephen Sinclair, na duhovit način tretira tematiku nezaposlenosti mladih. Pritisnuti besposlicom, a samim tim i besparicom šestorica mladića, iz raznih društvenih miljea, rješenje svojih egzistencijalnih problema pokušavaju pronaći skidajući se za novac u noćnom klubu...

Prateći mladiće od ideje za striptiz do njene konačne realizacije predstava prikazuje veliki broj problema mladih ljudi današnjice, afirmišući između ostalih i ideju bilo kakav pošten posao bolji je od nikakvog, te akcentira pitanje kako pronaći i preuzeti odgovarajuću društvenu ulogu.

U predstavi igraju akademski glumci: Alen Muratović, Slaven Vidak, Robert Krajinović, Saša Oručević, Saša Handžić, Sead Pandur, Maja Salkić i Nency Abdel Sakhi.

Kostimografiju za predstavu je radila Azra Mehić, ton i svjetlo Alen Kaičija i Ermin Mujezinović, a garderobu Nevzeta Musabegović.

Ova predstava je nastala kao ispit studenata glume druge godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu 1999. godine, nakon čega je doživjela preko 60 repriza u Bosni i Hercegovini i inostranstvu što je svrstava među najizvođenije predstave sa ovih prostora.

Osim toga, "Dame biraju" je prvi samostalni projekat udruženja Altteatar nastalog sa ciljem afirmacije mladih u kulturi i umjetnosti, borbe protiv nezaposlenosti, uključivanja mladih u evropske i svjetske tokove života prevazilazeći geografske i političke regionalizacije i ograničenja, te organizovanja različitih kulturnih manifestacija.