Nakon godinu dana
3

Dalipagić se napokon sjetio promijeniti sastav dobro plaćenog Vijeća BHANSA-e

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić napokon se sjetio izmijeniti Odluku o imenovanju Vijeća BHANSA-e. Trenutni predsjedavajući Vijeća "kao predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH" redovno prima naknade od 900 KM iako je još prije godinu razriješen dužnosti savjetnika bivšeg ministra Ismira Juske.

Vijeće BHANSA-e imenuje Vijeće ministara BiH, na prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH, na mandat od četiri godine. Djelokrug rada Vijeća BHANSA-e između ostalog uključuje nadziranje poslovanja i rada Uprave, donošenje Statuta (uz saglasnost Vijeća ministara), predlaganje godišnjeg programa rada i finansijskog plana te donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Trenutni saziv Vijeća BHANSA-e čine predsjedavajući Fadil Mandal (predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH) te članovi Slaven Hrkać (predstavnik Ministarstva obrane BiH), Saša Marić (predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiH), Dragana Beslać (predstavnica Vlade Republike Srpske), Edhem Bičakčić (predstavnik Vlade Federacije BiH) i Darko Vučić (predstavnik Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH - BHDCA).

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić koji, od trenutka kada je Ismir Jusko podnio ostavku na poziciju državnog ministra, u praksi obnaša i dužnost ministra komunikacija i prometa BiH uputio je na javne konsultacije Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

"Na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Odlukom o izmjeni Odluke o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH broj 93/16) za predsjedavajućeg je imenovalo Fadila Mandala, savjetnika ministra. S obzirom na to da je Fadil Mandal razriješen dužnosti savjetnika ministra rješenjem Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine broj: 01-04-34-2-4954-1/18, zaključno sa 15. oktobrom 2018. godine, u cilju osiguranja nesmetanog rada Vijeća Agencije, za predsjedavajućeg Vijeća agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine predlaže se Adis Šahić, glavni inspektor u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine", piše u Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Dalje se navodi da je dopisom Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine od 29. augusta 2019. godine Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine obaviješteno da dosadašnji član Vijeća agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi više nije uposlenik tog ministarstva te je istim dopisom za novog predstavnika Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine u Vijeću Agencije predložen Dado Šarić, šef Kabineta ureda ministra finanasija i trezora Bosne i Hercegovine.

"Darku Vučiću, predstavniku Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, istekao je mandat 8. septembra 2019. godine te je za člana Vijeća Agencije preložen Dragan Petrović", navedeno je u prijedlogu odluke.

Postavlja se pitanje zbog čega je Ministarstvu komunikacija i prometa BiH trebalo više od godinu da razriješi dužnosti Fadila Mandala s obzirom na to da on od 15. oktobar 2018. godine nema osnova da predstavlja državno ministarstvo u Vijeću BHANSA-e, jer jednostavno od tog dana više nije uposlenik Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Tačnije, postavlja se pitanje zbog čega Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nije postupilo kao Ministarstvo finansija i trezora BiH koje je odmah nakon raskida ugovora s Bevandinim šefom kabineta Sašom Marićem uputilo zahtjev za izmjenu člana Vijeća BHANSA-e.

Odgovor se vjerovatno krije u mjesečnoj novčanoj naknadi za rad članova Vijeća BHANSA-e, a koja iznosi 900 KM u slučaju predsjedavajućeg i 800 KM u slučaju članova Vijeća BHANSA-e.