BiH
45

Dalida Burzić: Politika se ozbiljno počela baviti Tužilaštvom KS

Piše: A. B.
Dalida Burzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić na danas održanoj godišnjoj konferenciji za novinare izjavila je kako se politika ozbiljno počela baviti Tužilaštvom KS te da je to osjetila prije tri sedmice.

Pojasnila je kako je Tužilaštvo KS potpuno nezavisno i da ne pripada nikome. Posebno je istakla kako je prošle godine na predmetima koje je vodila ova institucija pravosnažno izrečeno više od 100 godina zatvora te da će i u narednom periodu prioritet rada tužilaštva biti privredni kriminal.

Tužiteljica Burzić je kazala da je izvještaj za 2016. bio bolji od onoga za 2015. godinu te da je kantonalno tužilaštvo pokušalo sprovesti sve što je ranije nagovijestilo.

"I u narednom periodu će nam prioritet biti privredni kriminal, što najbolje pokazuju akcije koje su provedene prošle godine. Više od 40 naših tužilaca je ostvarilo veću normu od 100 posto, a šest tužilaca normu veću od 200 posto. Kvalitet rada Tužilaštva KS je na visokom nivou i kvalitet tužilačkih odluka je na osnovu podignutih optužnica 97,98 posto", naglasila je Burzić.

Tužiteljica je pojasnila kako istrage koje traju više od godinu dana generalno nisu dobre jer se na njima nije dobro radilo.

"Prošle godine smo 'podmladili' određene zastarjele istrage i rijetko imamo istrage koje traju duže od godinu dana. Tužilaštvo KS je riješilo problem zastara, ažurirali smo ih. Prošle godine je pravosnažno izrečeno više od 100 godina zatvora te je podignuto tri puta više optužnica nego prethodnu godinu", izjavila je Dalida Burzić.

Osvrnula se i na rad Tužilaštva KS kada je riječ o predmetu Dženan Memić te je kazala da je ova institucija išla, odnosno radila u krivom smjeru istražujući slučaj i kvalificirajući ga kao ubistvo.

"Istragom smo ustanovili da smo išli krivim smjerom istražujući djelo kao ubistvo. Nakon određenih prikupljenih dokaza, istragu i slučaj Dženan Memić smo počeli voditi kao saobraćajnu nesreću", pojasnila je.