Banja Luka
129

Dalibor Savić hapšen dva puta na Trgu Krajine: Tukli su me i šamarali

Klix.ba
Član grupe Pravda za Davida Dalibor Savić privođen je nekoliko puta od kraja decembra do prvih dana januara zbog protesta na Trgu Krajine. S javnosti je podijelio potresno svjedočenje o tome kakvo maltretiranje je preživio u policijskoj stanici.

Tvrdi da su ga policajci tukli, psovali i prijetili mu da će ga ubiti.

Svoje svjedočenje objavio je na Facebooku. Uhapšen je 31. decembra kada je došao na Trg Krajine i počeo raditi live prijenos na Facebooku. Bio je jedan od mnogih, a snimao je iz straha. Drugi telefon je stavio u džep, a upalio ga je da snima ton.

"Prilikom prolaska kraj prve grupe policajaca čuo sam jednog policajca kad je rekao 'gledaj onoga, on nas snima'. Govorio je to na telefon. Odmah poslije toga presreću me 'kornjače' i vičući na mene naređuju da ugasim telefon. Poslušao sam, odmah sam telefon spustio i ugasio, što se vidi na snimku. Međutim, ima drugi video koji je snimljen iz blizine i na kojem se vidi kako me policajac optužuje da sam mu opsovao majku i to je bio izmišljeni razlog zbog kojeg su me uhapsili tu večer", napisao je Savić.

"Narkoman s trga"

Stavili su ga u automobil i odvezli u PS Centar. Savić kaže kako su bili brutalni i da su na pitanje jednog od policajca tamnijeg tena zbog čega je tu odgovorili da je jedan od 'pravdaša' i narkoman s trga.

"Tada se taj policajac crnoga tena počeo derati i uzeo hemijsku koju je bacio na mene psujući mi mater i doslovno izrekao: 'Jem ti mater narkomansku, je te Davor u usta, jm li vam majku izdajničku, pa do kada nas mislite više javati na tom trgu! J*o vas narkoman David u sred usta mrtav. Tada se drsko primaknuo i unio mi se u lice, pitajući me da li hoću pravdu. Odgovorio sam da hoću, a onda mi je udario šamar. Jedan od policajaca ga je uhvatio za ruku i rekao 'nemoj bez rukavice'. Rekao sam im da prave grešku, jer ja sam častan i pošten građanin i ničim nisam zaslužio da me se udara", napisao je.

Udaranje rukavicama na rukama

Dalje navodi kako je sjeo na stolicu i počeli su pisati zapisnik. Tražio je advokata, ali mu nisu dozvolili da se javi ni porodici niti advokatu. Kada nije htio potpisati zapisnik, jer u njemu nisu bili tačni navodi, počeli su ga tući.

"Tada je ustao policajac po imenu Njegoš i rekao da će biti onako kako oni kažu, istovremeno vadeći iz džepa rukavice i navlačeći ih. Prišao je, uhvatio me za kragnu jakne, digao me da stojim i počeo da me šamara, pridružio mu se još jedan policajac kome ne znam ime, ali facu sam mu dobro zapamtio. Svaki put kad bih od koga dobio šamar, pogledao bih ga u oči i nasmiješio se. To ih je iritiralo do te mjere da su ludjeli. Sa strane je policajac u civilu koji radi na krvnim deliktima prišao i rekao Njegošu i drugom njegovom kolegi da mu naprave mjesta. Obratio mi se i rekao 'udarat ću te u tjeme, izbrisat ću ti taj osmijeh s lica, majku li ti je**m bolesnu, na taj način mogu da te ubijem, a patolog može da konstatuje samo prirodnu smrt'. Navukao je rukavice, gurnuo me da sjednem i počeo da me udara u tjeme svom snagom. Glava mi je brujala kao da mi lonac na glavu nabijaju", kazao je.

Potom su ostala dvojica policajaca, jednog su zvali nadimkom Pop, a potom su ponovo počeli pisati zapisnik. Kada ga je Savić počeo čitati, bio je spor i opet su ga udarali.

Nakon određenog vremena dozvolili su mu da obavi poziv. Pozvao je punicu i rekao joj da javi njegovom ocu da je uhapšen i da ga tuku. Tada su policajci prekinuli vezu i vratili ga u istu prostoriju u kojoj je bio. Došle su "kornjače" i jedan od njih ga je pokušao udariti kacigom nakon što su mu rekli da ih je snimao.

"Tada je on bacio kacigu na sto koji je uz prozor, mislio sam da je staklo puklo od udarca, i rekao da će me slomiti. Rekao sam da su zakasnili, jer su me njegove kolege prebile prije njih i nastavio se smiješiti, a tada ih je uhvatio crni i zamolio da izađu uz riječi 'pustite ga, vidite da je lud, dobio je on svoje'. Sve je to mirno i bezosjećajno posmatralo desetak policajaca koji su bili prisutni u MUP-u, ali i jedna gospođa, ili gospođica, u civilu po imenu Ranka. Ona je posmatrala iz hodnika, dugo. Tada su me pritvorili u ćeliju u kojoj sam proveo ostatak noći i pustili su me ujutro poslije pet sati", kazao je Savić.

Obrisali dokaze

Sutradan je objavio snimak s trga. Kada je došao ispred Saborne crkve Hrista Spasitelja opkolili su ga policajci i Njegoš ga je počeo udarati. Naredio je da mu da telefone, što je Savić i učinio, ali ih nije htio otključati.

"Tada me udario šakom u gornji dio stomaka i rekao policiji da me odvedu iza kontejnera, da mi mast izvadi. Tada sam povikao 'upomoć' da privučem pažnju prolaznika, jer sam znao da će me polomiti u centru grada, a da to niko neće vidjeti. Tada su me zgrabili i rekli da prekinem ili će mi glavu otkinuti, a Njegoš je svojim đonom prignječio moje prste na nogama i rekao da mi nema spasa ako se još jednom javim. To im je pomrsilo račune, prislonili su me uz kontejner, pretresli i odlučili da me moraju opet uhapsiti, jer je bilo previše ljudi koji su vidjeli šta se dešava. Jedan čovjek koji mi se poslije javio pokušao je to snimiti, ali mu je policajac prišao i naredio da ugasi telefon i da se udalji, inače će ga uhapsiti", napisao je.

Opet su ga odveli u PS Centar. Uzeli su mu ključeve od vozila. Sve dokumente i ostale lične stvari su odnijeli i spakovali. Prije ponoći mu je došao advokat Milan Malešević kojem su, kako kaže, rekli da ne može vidjeti Savića i da nije tražio advokata te da ima drugog.

"Oko dva sata u noći sam pušten na slobodu i tada sam primijetio da mi na jednom telefonu nema ništa, svi podaci, slike, snimci, kao i sve posljednje objave na FB-u su mi obrisani. Telefon je vraćen na fabričko podešavanje. S drugog telefona su obrisane sve slike, videoprilozi i sve posljednje objave na FB, koje su bile dokaz mnogih krivičnih i prekršajnih prijestupa koje je policija počinila. Ipak, kopije tih snimaka su sačuvane. Znao sam ja s kakvom policijskom mafijom imam posla", rekao je.

Psihopate ubile Davida

Saznao je i da su mu suprugu maltretirali putem telefona, tražili su broj registarskih tablica i šifre od telefona. Na pitanje zašto je uhapšen rekli su da će sve pisati na prekršajnom nalogu.

"Moram naglasiti da sam prije ovog prvog hapšenja mislio da možda i mi pretjerujemo i duboko u sebi sam želio vjerovati da veliki dio policajaca nije iskvaren, ali poslije hapšenja sam se lično uvjerio da su mnogi krvoloci, bezosjećajni gadovi koji udaraju i ubijaju iz strasti. Ovi ostali nisu takvi, ali su gori od tih krvoloka, jer svojom šutnjom odobravaju kriminalizovanje MUP-a i pojedinaca koji se igraju tuđim životima. Upravo ovakve psihopate su ubile Davida Dragičevića i tada sam shvatio kolika je njegova patnja mogla biti dok je dočekao kraj svog života. Pitam se za šta nam služe Ustav i svi napisani zakoni kada ih ne poštuju ovi koji bi trebalo da ih štite i sprovode? Umjesto da MUP i policija štite zakon i prema njemu da rade, oni ga krše i ne poštuju. Za ovu napisanu istinu garantujem pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću", naveo je Savić.

Snimci su objavljeni na društvenim mrežama i blogovima.