{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daily Telegraph: "Srbi strahuju od gubljenja duše"

F
21.1.2007. u 14:25
0
0
Daily Telegraph: "Srbi strahuju od gubljenja duše"
0
Daily Telegraph: "Srbi strahuju od gubljenja duše"
Foto: Reuters
Gotovo svi glavni britanski listovi osvrnuli su se na parlamentarne izbore koji se u nedjelju održavaju u Srbiji i uticaj koji će njihov ishod imati na budućnost nacije a naročito na sudbinu Kosova.
"Integracija ili izolacija" naslov je članka u The Guardianu, povodom "naznačajnijih izbora u Srbiji od pada Miloševića", čiji bi ishod mogao dovesti do ponovne nestabilnosti ili boljih izgleda za integraciju u Evropsku uniju.

Izbori se međutim odvijaju u sjenci buduće sudbine Kosova, piše ovaj list, ukazujući da će međunarodna zajednica za nekoliko sedmica vjerovatno ustanoviti neku vrstu nezavisnosti za ovu pokrajinu, čime će biti konačno povučene granice Srbije, u posljednjem činu raspada Jugoslavije.

Odluka o ovome odgođena je iz strahovanja da bi to pomoglo ekstremnim nacionalistima na parlamentarnim izborima, piše Guardian.

Daily Telegraph piše kako ne samo nacionalisti već i umjereni reformisti u Srbiji upozoravaju da bi plan Ujedinjenih nacija o davanju nezavisnosti Kosovu mogao dovesti do nove nestabilnosti u regionu.

List podsjeća da Srbi ovu pokrajinu, sa mnoštvom vrijednih spomenika srednjovjekovne kulture, smatraju branikom svoje pravoslavne civilizacije i strahuju da bi s gubljenjem Kosova bila izgubljena "duša Srbije".

Daily Telegraph također navodi da su Srbi prije sto godina činili većinsko stanovništvoi na Kosovu, ali da kosovski Albanci, zahvaljujući visokom natalitetu, iseljavanju Srba nakon Drugoga svjetskog rata i, po tvrdnjma srpskog stanovništva, zastrašivanju, sada čine 90 posto stanovništva pokrajine.

Nakon 16 godina ratova i sankcija ne očekuje se da će Srbija vojno intervenirati u slučaju da Kosovo, kao što je vjerovatno, dobije oblik nezavisnosti, piše Daily Telegraph.

Financial Times piše da izbori u Srbiji ističu u prvi plan strahovanja Zapada u vezi s ulogom Rusije u međunarodnoj diplomatiji, tačnije, učešću Moskve u "osjetljivom pokušaju" da se nađe sporazum u vezi s Kosovom.

Iako se većina političkih partija u Srbiji protivi nezavisnosti Kosova, "ravnoteža moći" u budućoj srpskoj vladi bit će ključni faktor kad je riječ o njenoj spremnosti da uopće pregovara s Marttijem Ahtisaarijem, piše Financial Times.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je izjavio da će Rusija podržati plan o Kosovu samo ako ga prethodno prihvati i vlada u Beogradu. List prenosi izjavu jednoga visokog ruskog diplomata kako EU ne shvata da je za Rusiju ovo emotivno, a ne samo političko pitanje.

Američkim zvaničnicima se ne dopada miješanje Rusije, čiji sljedeći korak ne mogu predvidjeti, mada diplomati nagađaju da bi Rusija mogla tražiti nešto zauzvrat, naprimjer da neomatano izvrši pritisak na Gruziju u vezi s otcjepljenjem Abhazije i Južne Osetije.

Financial Times prenosi da Evropljane također brine sve veće rusko prisustvo u Srbiji, ne samo u političkome već u ekonomskom smislu i navodi primjer ruske naftne kompanije Rosneft, koja povećava ulaganja u Srbiji.

Stoga će glavna tema tokom posjete Moskvi njemačke kancelarke Angele Merkel u nedjelju, kao predsjedavajuće EU-a, biti budućnost Kosova, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: