BiH
38

"Da nije bilo Enesa Milaka i njegovog rada Jajce bi danas izgledalo znatno drugačije"

FENA
Enes Milak
Enes Milak
Povodom smrti direktora "Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a“ i sekretara Društva za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Jajca Enesa Milaka, održana je komemoracija na kojoj je govorio njegov prijatelj i kolega Dubravko Lovrenović.

-Enes Milak, dobri, altruistički, duh grada Jajca, nazvao bih ga ključarom i neimarom jajačkih starina, izgubio je svoju bitku sa životom ali, znam to sasvim sigurno, a vjerujem da to mišljenje dijele i svi oni koji su ga izbliza poznavali, životno bojno polje nije napustio poražen i posramljen. Naprotiv, umirao je i umro je stoički, potpuno svjestan da napušta ovaj svijet, naš mali bosanski i jajački vilajet, koji je nepatvoreno volio i kojem je toliko toga dobroga i vrijednoga spomena nesebično dao - kazao je Lovrenović.

Teško će se, kaže, ovaj drevni grad kraljeva, kraljica, papinskih legata, sultana i maršala, pjesnika, slikara i putopisaca, ikad odužiti ovom skromnom, velikom čovjeku koji je i dušom i tijelom izgarao za njegovo bolje sutra.

-Nije, uostalom, i sva je sreća da je tako, na nama, smrtnim ljudima, da dajemo konačne ocjene i mjerimo konačne mjere. Ali mislim da neću preći granicu pristojnosti ako kažem da bi ovaj grad danas, da nije bilo Enesa i njegova požrtvovanog rada, izgledao znatno drukčije. Kažem to dobro upućen u sve projekte obnove i konzervacije jajačkog spomeničkog blaga u razdoblju dugom gotovo dvije decenije, u koje je bilo ugrađeno jedno veliko srce - istakao je Lovrenović.

On je ovom prilikom predožio da se, kako bi se sačuvala uspomena na Enesa Milaka, angažuju grad i Opština Jajce i da po njemu nazovu fond za stipendiranje đaka i studenata slabijeg materijalnog stanja.

-Na Enesa Milaka se može savršeno primijeniti hadis koji prenosi Ebu Hurejre, prema kojemu je Poslanik rekao: “Kada čovjek umre, prekidaju se njegova djela, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se (iza njega) koristi i dobro odgojeno dijete koje mu dovu čini.” Iza Enesa ostaje sve to, na nama je da to ne predamo zaboravu. To je zapravo jedino što možemo učiniti za čovjeka čiji je zemni život okončan - zaključio je Lovrenović.

Enes Milak rođen je 5. juna 1947. u Livnu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Jajcu. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao.

Radio je u Institutu za savremenu istoriju i u Savezu logoraša BiH. Od 2000. do 2007. godine radio je u Društvu za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti u Jajcu.

Od 2007. obavljao je dužnost direktora JU "Muzej II zasjedanja AVNOJ-a".

Milak je bio predsjednik Odbora za obnovu postavke i zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a i ima najveće zasluge za uspješan rad ove ustanove.