Koja igra se igra
0

Da li Vlada FBiH namjerno koči kupovinu ruskih vakcina za Kanton Sarajevo i favorizuje kineske?

D. Be.
V.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić (Foto: FENA)
V.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić (Foto: FENA)
Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio je Vladu Kantona Sarajevo da je na terenu velika zainteresovanost građana za vakcine Pfizer i Sinopharm, a mala za Sputnik V i AstraZenecu, saznaje Klix.ba. Ovaj zaključak je stigao bez dodatnog obrazloženja.

Ono što nisu naveli u dokumentu jeste na osnovu kojeg istraživanja, u kojem periodu i gdje su došli do ovog zaključka s obzirom na to da se građani imuniziraju periodično, odnosno onda kada dođe određeni kontingent vakcina kroz COVAX i EU mehanizam, bez mogućnosti biranja vakcina.

Dakle, stanovnici FBiH se imuniziraju onim što je na raspolaganju - nekad Pfizer, nekad Sputnik, nekad Sinopharm, a nekada Sinovac ili AstraZeneca.

"Dana 7.6.2021. godine smo zaprimili zaključak Vlade FBiH kojim se daje saglasnost na potpis ugovora o nabavci vakcina Sputnik V, kojim se planira zaključiti između prodavača Human Vaccine, kojeg zastupa Ruski fond direktnih investicija, i kupca Vlade KS i Vlade FBiH, pod uslovom da se u ugovoru preciziraju rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavača da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana", naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u dopisu Vladi KS.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

No, interesantno je da su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH pisali Vladi Kantona Sarajevo, s kojom su planirali zajedničku nabavku 500.000 doza ruskih vakcina, kako bi naredne sedmice trebali organizovati novi sastanak da bi se dogovorile daljnje aktivnosti za nabavku vakcina Sputnik V i kako bi se poradilo na "povoljnijim uslovima za nabavku vakcina za građane FBiH".

U kontekstu toga treba naglasiti da je Vlada FBiH već dala saglasnost Zavodu za kupovinu 500.000 kineskih vakcina Sinopharm.

No, iako su prošle sedmice Kinezi potpisali ugovor koji je dostavljen prije dva dana, Zavod za javno zdravstvo FBiH još nije stavio potpis ni na ovaj ugovor, jer se čeka da v. d. direktora Siniša Skočibušić bude upisan u registar Općinskog suda u Sarajevu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako saznaje Klix.ba, Vlada KS je uspjela dogovoriti nabavku bez marže veleprometnika. To znači da bi vakcine Sputnik V bile kupljene po tzv. fabričkim cijenama od oko 11 eura po dozi, što bi predstavljalo najnižu cijenu.

Sada se postavlja pitanje zašto federalna vlast usporava nabavku ruskih vakcina i da li iz nekog razloga favorizuju nabavku kineskih vakcina. Podsjetimo da Vlada FBiH do danas nije uspjela realizovati nijednu nabavku vakcina.