Zahtjev "ljiljana"
0

"Da li su zaključci Zastupničkog doma obavezujući za Vladu"

FENA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Upravni odbor Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH uputio je Zastupničkom domu Parlamenta FBiH dopis u kome traži da se taj dom izjasni o sudbini svojih jednoglasno donesenih zaključaka, odnosno da odgovori jesu li njegovi zaključci obavezujući za Vladu FBiH i ostale institucije na čije adrese su i dostavljeni.

UO je dopis uputio sa svoje posljednje sjednice, na kojoj je analiziran rezultat radnog sastanka održanog 23. oktobra s federalnim premijerom i njegovim suradnicima, u vezi sa zaključcima skupštine ovog saveza i zaključcima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da dogovor s premijerom i njegovim suradnicima nije ispunio očekivanja predstavnika ovog saveza iako su članovi UO bili spremni učiniti određene ustupke radi donošenja obostrano zadovoljavajućeg rješenja, saopćeno je iz Saveza.

Zbog toga je u dopisu Zastupničkom domu zatraženo da razjasni koji je postupak ako ih spomenute institucije i pojedinci ne žele realizirati, šta je to što će taj dom poduzeti radi realizacije zaključaka i šta je to sljedeće što bi Savez trebalo da poduzme da bi zaključci Zastupničkog doma bili realizirani.

Nakon izjašnjenja, a zavisno od obrazloženja, Upravni odbor Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH će, po potrebi, u najkraćem vremenu zakazati 2. vanrednu skupštinu Saveza da bi se dogovorili o načinu nastavka započetih aktivnosti radi zaštite statusnih prava svojih i pripadnika drugih boračkih organizacija i udruženja, navedeno je u saopćenju.