Stare boljke
24

Da li se u Zenici dešava trgovina biračkim mjestima? Spominju se četiri politička subjekta

B. R.
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U posljednjim danima predizborne kampanje učestali su navodi da stranke trguju biračkim odborima. Ovi navodi postoje i u Zenici, a stav o ovom pitanju tražili smo od Centralne izborne komisije (CIK).

Prema tvrdnjama pojedinih, određenim biračkim odborima trgovali su stranka Bosanskohercegovačka inicijativa (BHI) Fuad Kasumović i livanjska stranka Hrvatski nacionalni pomak, s jedne strane, te SDA i HDZ, s druge strane.

Shodno navodima, Hrvatski nacionalni pomak, koji se smatra oponentom HDZ-u, ustupio je više biračkih mjesta stranci gradonačelnika Zenice. SDA i HDZ su trgovali, mijenjali biračka mjesta na način da je SDA ustupio HDZ-u biračka mjesta na područjima u kojima dominantno žive Hrvati, dok je HDZ ustupio SDA biračka mjesta na područjima u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Zenica nije jedina u kojoj postoje ovi navodi. To je slučaj uoči svakih izbora, što uzrokuje sumnje u kredibilnost izbora. Iz CIK-a nam je rečeno da djeluju po prijavama, po službenoj dužnosti i/ili po saznanjima po ovom pitanju. Napomenuli su da su već donijeli četiri odluke o sankcionisanju stranaka koje su trgovale biračkim odborima. Tri odluke su donesene na sjednici koju su imali sinoć, 29. septembra, ali te odluke nisu pravosnažne.

Kako se trguje biračkim odborima

Vrlo je teško dokazati da se trgovina biračkim odborima desila. Ona se dešava tako što politički subjekti dogovorno prepuštaju jedni drugima ko će biti članovi biračkih odbora - stranka X dopušta stranci Y da odredi ko će biti njeni članovi biračkih odbora i obratno. Formalno su oni članovi biračkih odbora stranke X, a u stvarnosti su članovi odbora stranke Y i obratno.

Trguje se biračkim odborima na mjestima na kojima je izgledno da određeni subjekt neće dobiti mandat za biračka mjesta na kojima je izgledno da će dobiti mandat. Tako se forme radi prijavljuje učešće na izborima tamo gdje je vrlo malo izgledno da će se mandat dobiti. Trgovina se najčešće dešava bez ikakvog pisanog traga, odnosno usmenim dogovorom. Ako ne postoji jasan i valjan dokaz ili svjedočanstvo, ovu nepravilnost je vrlo teško dokazati i sankcionirati. Moguće je trgovati biračkim mjestima koji se nalaze u dva različita entiteta.

Stranke su time u većoj mogućnosti da kontrolišu izborni proces, posebno na mjestima za koja ocjene da mogu dobiti značajniji broj glasova.

Podsjećamo, opozicija u Zenici je sredinom ove godine imala zamjerke na imenovanje članova Gradske izborne komisije. Prema njihovim tvrdnjama, nisu imenovani prvorangirani na konkursu. To je izazvalo sumnje da je cilj da izborni proces bude pod kontrolom vladajućih, a ne onih koji bi bili izabrani shodno zakonu.