Pregovori na vrhuncu
92

Da li je SDA dala HDZ-u ministarstvo kako bi ušla u vlast u HNK? Odluku donose Čović i Nikšić

G. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon današnjih pregovora o formiranju vlastiti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji su završeni bez dogovora je kristalno jasno da će definitivnu odluku o tome donijeti lideri HDZ-a i SDP-a Dragan Čović i Nermin Nikšić koji se sutra sastaju u Mostaru.
Iako je nakon serije sastanaka predsjednik HDZ-a BiH u HNK Stjepan Bošković, koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore, kazao je kako su danas bliže tome da se vlast formira sa SDA, nego s političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF. Ali, sve je i dalje otvoreno.

On je rekao da su predstavnici "Trojke" zatražili vremena do sutra, iako su već ranije tražili to vrijeme za konsultacije sa stranačkim vrhom kako bi odgovorili na uslove koje su im postavili te da je nakon serije današnjih sastanka SDA bliže ulasku u vlast.

Naglasio je da su predstavnici SDA prihvatili političku realnost u HNK te da su uslovi bili protočnost u Vladi i Skupštini HNK.

"Politička moć koju imamo kroz Skupštinu i koju unosimo u rad Vlade mora na jedan način biti proporcionalna s rukama koje će podržati tu Vladu, a mi u ovome trenutku ne računamo samo na 20, već 24 ruke", rekao je Bošković i naglasio da su uz njih HDZ 1990 i HRS što čini 16 ruku.

Međutim, kako ističe, još ne isključuju SDP niti stranke "Trojke", ali naglašava da su uzeli vremena za dodatne konsultacije, iako su te konsultacije bile i za vikend.

"Novi su uslovi i tražimo jednu širu potporu za sve. Mislim da ćemo sutra imati konkretne podatke i u petak ih obznaniti javnosti", rekao je Bošković.

Međutim, za naš portal član pregovaračkog tima iz SDP-a Arman Zalihić tvrdi da je Bošković zatražio od njih vrijeme za konsultacije sa stranačkim vrhom HDZ-a, jer nisu odustali od pariteta u vlasti i očuvanja pozicija 6:6.

"HDZ je insistirao na omjeru od 7:5 u njihovu korist, ali mi na to nismo pristali. Tražili smo paritet u vlasti od 6:6 i Bošković je zbog toga zatražio od nas dodatno vrijeme da to ispregovara s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Prema tome, ako je SDA bliže da bude partner u vlasti, znači da su oni pristali na odnos 7:5 i odrekli se jednog ministarstva", rekao je Zalihić za Klix.ba.

Dodaje kako je sutra u Mostaru sastanak stranačkog vrha HDZ-a i SDP-a, te očekuje da će lideri Dragan Čović i Nermin Nikšić do kraja iskomuniciraju situaciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se očekivalo da se vlast formira po vertikali od Vijeća ministra BiH, preko Federacije BiH do Vlade HNK, koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu.