Veliki ispit
315

Da li je Sarajevo spremno za prvu povorku ponosa: Tačno u podne šetnja za prava LGBTIQ osoba

D. Be.
Nakon nešto više od pet mjeseci od najave prve povorke ponosa u Sarajevu danas će centrom glavnog grada BiH prošetati aktivisti i svi ostali građani u borbi za veća prava LGBTIQ populacije.

Prvog aprila ove godine 15 aktivista i aktivistkinja iz Sarajeva, Banje Luke, Prijedora, Bijeljine, Tuzle i drugih dijelova BiH obznanilo je bh. javnosti o povorci ponosa pod nazivom "Ima izać'“.

Iako su inicijatori pozvali sve građane i građanke na solidarnost od prvog trenutka najave javnost se podijelila na one koji su "za“, na one koji su "protiv“, dok je određeni dio ostao "suzdržan“ odnosno do danas nemaju jasan stav da li podržavaju povorku ili su protiv nje.

"Povorka ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti", rekla je tom prilikom Lejla Huremović, članica organizacionog odbora povorke.

Pozivi na odustajanje i podrška

Od aprila do danas bh. javnost je bombardovana izjavama, sukobljenim stavovima i argumentima onih koji su pobornici povorke ponosa, ali istovremeno i svih onih koji smatraju da se takav skup ni pod koju cijenu ne bi trebao održati.

Svoj dolazak na povorku ponosa najavile su brojne osobe iz političkog i društvenog života, među kojima su i strani dužnosnici u našoj zemlji. S druge strane, određene političke stranke poput Stranke demokratske akcije i stranke Narod i pravda u startu su osudile mogućnost organizovanja takvog skupa te pozvale organizatore da odustanu od svoje namjere.

Ruta kretanja učesnika povorke ponosa
Ruta kretanja učesnika povorke ponosa

"Smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove savremenog doba nastoji sačuvati porodicu, javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost", saopćeno je iz SDA dva dana nakon najave povorke ponosa.

No, to nije pokolebalo organizacioni odbor Bh. povorke ponosa da ispune sve zahtjeve Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za organizovanje ovog javnog skupa te ga zakažu 8. septembra na trasi od Vječne vatre do Trga BiH u periodu od 12:00 do 14:00 sati.

Mjesec august užario strasti

Strasti u vezi sa povorkom ponosa stišale su se tokom juna i jula da bi se "vatra“ ponovo rasplamsala krajem augusta nakon saopćenja stranke Narod i pravda.

Oni su pozvali organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve povorke ponosa zbog, kako su naveli, ionako uzavrele političke situacije u BiH. Kao iz topa uslijedile su reakcije članova Naše stranke, Savez za bolju budućnost, SDP-a, OHR-a, Delegacije EU i Ambasade SAD-a u BiH koji su dali podstrek organizatorima Bh. povorke da ostanu ustrajni u svojoj namjeri.

Kao odgovor na povorku ponosa koja će početi danas tačno u podne jučer je održana šetnja pod nazivom "Dan tradicionalne porodice“. Još jedan kontraskup bit će upriličen danas u 10 sati u sarajevskom naselju Ciglane.

Zbog oba skupa u centru grada doći će do velikih izmjena u odvijanju saobraćaja.

Koliko su i policijske agencije shvatile rizik ovog događaja najbolje pokazuje podatak da će učesnike osiguravati više od 1.100 službenika MUP-a Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog, te pripadnici Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te 150 zaštitara iz privatne agencije.

Procjenu sigurnosti skupa vršili su i pripadnici OSA-e, a duž rute kretanja sa krovova za sigurnost će se brinuti specijalna antisnajperska jedinica.

Ono u čemu se svi slažu, bez obzira na mišljenje o povorci ponosa, jeste da javni red i mir ne smije biti narušen te da ništa nije vrijednije od ljudskog života.