{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li je pripremljena smjena Dodika i Silajdžića?

F
25.9.2007. u 10:55
0
0
Da li je pripremljena smjena Dodika i Silajdžića?
0
Da li je pripremljena smjena Dodika i Silajdžića?
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, u svojoj redovnoj analizi događaja na Balkanu, nagovještava mogućnost da će međunarodna zajednica smijeniti lidere SNSD-a i Stranke za BiH Milorada Dodika i Harisa Silajdžića.
IFIMES navodi kako "raspolaže pouzdanim informacijama iz međunarodnih diplomatskih krugova" da se u najvećoj tajnosti razmatra mogućnost preduzimanja mjera protiv dvojice najistaknutijih lidera u ovom trenutku u BiH, Dodika i Silajdžića.

"Međunarodni krugovi su mišljenja da bi se eliminiranjem Dodika i Silajdžića iz političkog života stvorile nove dimenzije u prijeko potrebnom srpsko-bošnjačkom dijalogu, koji je ustvari ključ stabilnosti i održivosti BiH te političke stabilnosti cijelog Balkana", navodi se u izvještaju.

IFIMES konstatira da uticaj Dodika i Silajdžića nije više tako dominantan kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

"To je vidljivo kroz odnos pojedinih medija, koji na vrlo kritično intoniran način opisuju rad ovih lidera i pogubnost njihovih politika. Indikativno je da su neki mediji, posebno u Republici Srpskoj u kojima je Milorad Dodik donedavno uživao bezrezervnu podršku, sa nizom kritičkih osvrta na njegov rad i ponašanje stavili do znanja da su moć Dodika i njegova ukupna politika u padu", naglašava se u izvještaju.

Ovaj institut procijenjuje da je takav zaokret bio očekivan imajući u vidu veoma naglašenu autokratsku orijentaciju Milorada Dodika, koji u potpuno potčinjenom odnosu drži sve svoje saradnike, ima apsolutnu dominaciju nad njima, a svoju političku stranku pretvorio je u "stranku jednog lica" što je apsurdno za afirmaciju demokratskih procesa i vrijednosti koje su bh. prostoru itekako potrebne.

- Dodik je svojom politikom daleko od sebe potisnuo svoje najvjernije političke saveznike sa kojima je proteklih godina tijesno sarađivao te ih brojnim potezima nastojao poniziti, a bez čije snažne političke pomoći i podrške ne bi uspio tako silovito osvojiti vlast. Socijalistička partija (SP) i Demokratski narodni savez (DNS), koji su u današnjoj Dodikovoj vlasti koalicioni partneri guraju se na marginu političkog odlučivanja te se nastoji njihov politički prostor preoteti u korist SNSD-a što u politici može predstavljati izraz "političkog primitivizma", koji se nosiocima takvog političkog djelovanja obično vraća kao bumerang, smatra IFIMES.

To se već osjeća u javnosti ali i u stranci SNSD, jer Dodik bahatim i primitivnim ponašanjem devalvira funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske i lidera najveće stranke SNSD.

Za IFIMES vrhunac cinizma i političkog licemerja se ogleda u prihvatanju PDP-a kao svog važnog političkog saveznika, koji je Dodiku svojevremeno zbog njihove kompromitovanosti i kriminalne prošlosti pojedinih vodećih članova te partije poslužio za meteorski uspon na političkoj sceni. Upravo sa takvim PDP-om i njegovim kadrovima Dodik pokušava učvrstiti svoju vlast.

Međutim, javnost u RS i BiH nije zaboravila oštre optužbe na račun lidera PDP-a Mladena Ivanića i njegove partije u kojima je optuživan za najveći kriminal i brojne neuspjehe u RS-u za vrijeme njihove vladavine u koaliciji sa sadašnjim opozicionim SDS-om. Tako je PDP kao satelitska stranka SDS-a u međuvremenu postala satelitska stranka SNSD-a.

IFIMES navodi da je u Federaciji BiH slična situacija sa Strankom za BiH, koja je koalicioni partner SDA.

- Iako je SDA daleko snažnija politička stranka od SBiH, ipak je SDA trenutno politički potčinjena Harisu Silajdžiću, koji je uspio SDA pretvoriti u svoju satelitsku stranku, kaže se u izvještaju.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da su radikalni potezi međunarodne zajednice o kojima ona razmišlja ali i oklijeva, da ih preduzme jedino rješenje za postojeću situaciju u BiH, koja bi omogućila da BiH nastavi započeti put svojih reformi s ciljem članstva u EU i NATO, čije bi skorašnje članstvo u toj organizaciji moglo biti jedina alternativa raspadu ove države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: