Potvrdio ministar Jozić
4

Da li je ovo "strah i trepet" za funkcionere: Spreman novi zakon o sukobu interesa FBiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Pripremljen je novi tekst Zakona o sukobu interesa u Federaciji BiH, a u koji su, prema tvrdnjama ministra pravde FBiH Mate Jozića, ugrađena najbolja rješenja.

U sklopu projekta podrške Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi Republike Srpske u borbi protiv korupcije, predstavnici Federalnog ministarstva pravde zajedno s nevladinim sektorom radili su na unapređenju propisa o sukobu interesa.

"Kao rezultat tog rada pripremljen je novi tekst Zakona o sukobu interesa u Federaciji BiH, u koji su ugrađena najbolja rješenja i ključni principi međunarodne prakse, koji bi bili primjenjivi u Federaciji BiH", napisao je ministar pravde FBiH Mato Jozić u odgovoru na pitanje delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Borisa Krešića.

Jozić navodi da je, nakon što bude utvrđena konačna verzija teksta prednacrta zakona, u skladu s procedurama utvrđenim Poslovnikom o radu Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo pravde obavezno da tekst Prednacrta zakona usklađuje, odnosno pribavi mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije, u pogledu njegove usklađenosti s Ustavom FBiH i pravnim sistemom i metodološkim jedinstvom u izradi propisa i Federalnog ministarstva finansija, u pogledu finansijskih sredstava potrebnih za izvršenje propisa.

"Iz navedenih razloga ne možemo dati precizan odgovor kada će isti biti dostavljen Vladi FBiH na razmatranje", naveo je Jozić.

Od 2013. godine nemoguće je utvrditi da li se određeni funkcioner u Federaciji BiH nalazi u sukobu interesa s ozbirom na nesuklađenost zakona. Naime, u FBiH već šest godina ne postoji tijelo nadležno za provođenje Zakona o sukobu interesa koje bi zvanično moglo utvrditi kršenje Zakona i odrediti kaznu. Iako je Vlada FBiH prije četiri godine poslala Nacrt Izmjena Zakona Parlamenta FBiH, o njemu se do sada nije raspravljalo.

Evropska komisija je krajem maja 2019. godine dostavila institucijama BiH Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. U tom mišljenju precizno je navedeno 14 ključnih prioriteta koje bosanskohercegovački političari trebaju ispuniti da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju.

Samo neke od reformi koje će vlasti morat sprovesti u narednom periodu odnose se na jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti "zviždača", ali i osiguravanja učinkovitog funkcionisanja i koordinacije antikorupcijskih tijela.