BiH
0

Da li je Milošević sam uzrokovao svoju "prirodnu smrt"?

FENA
Pravni postupak protiv Slobodana Miloševića ne može biti nastavljen nakon njegove smrti. Zasjedanje sudskog vijeća ICTY-a u utorak bit će i završno. Još nije završena, međutim, hemijska analiza različitih lijekova i njihvog djelovanja, naime najvjerovatnije je upravo djelovanje nekih lijekova uzrokovalo Miloševićevu smrt.

Rezultati istrage kojima haški stručnjaci trenutno raspolažu, govore da je Milošević svjesno izazvao pogoršanje zdravstvenog stanja, izvještava Radio Deutsche Welle.

Heikelien Verrijn Stuart, sudska reporterka, od početka je na porcesu protiv Miloševića i vjeruje da je prozrela optuženoga: "On je inscenirao svoju smrt, znao je tačno, koje reakcije će izazvati time, i da će Tribunal ostati nemoćan", izjavila je Stuart.

Na dan nakon obdukcije sve je više činjenica koje ukazuju na to daje ona imala pravo. Toksikolog iz Groningena potvrdio je danas da je u januaru na zahtjev Tribunala provjerio Miloševićevu krv. Sud je htio znati zašto lijekovi koje uzima Milošević protiv srčanih tegoba ne djeluju i zašto je njegov krvni pritisak i dalje visok.

Zbog tih tegoba je Milošević naime nastojao da se domogne klinike u Moskvi. To je providan plan, rekao je toksikolog prof. Donald Uges, koji je u kriv našao rifampicin - lijek koji se daje bolesnima od tuberkuloze.

"Toga se niko ne bi mogao sjetiti. Ti se lijekovi uopće ne traže prilikom toksikološke analize tijela. Dakle, Moskva je vjerovala da mi Holanđani to nećemo pronaći i da ne znamo liječiti visok krvni pritisak, te da im pošaljemo optuženog, pošto oni bolje liječe. Jasno je da bi moskovski liječici onda smo prestali Miloševiću davati Rifampicin", rekao je Uges.