Nedostupan Sudu BiH
1.1k

Da li je Milomir Savčić helikopterom Vlade RS-a prebačen u Srbiju?

D. Be.
Let iz Banje Luke prema Zlatiboru
Let iz Banje Luke prema Zlatiboru
Helikopter u vlasništvu Vlade Republike Srpske u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima letio je iz Banje Luke u pravcu područja Zlatibora u Srbiji. Simptomatično, tog poslijepodneva sa svoje adrese stanovanja "nestao" je i predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić kojem je tog dana određen pritvor u Sudu BiH.

Već tri dana mediji spekulišu da je Savčić, osumnjičen za genocid u Srebrenici, pobjegao istočno osim ako se ne krije na području BiH što je malo vjerovatno. Iako od početka postoji sumnja da je otišao u susjednu Srbiju, iz te države je demantovana takva mogućnost.

No, vratimo se na opciju da je vlast u bh. entitetu Republika Srpska pružila logističku i moralnu podršku - što je lider SNSD-a I clan Predsjedništva BiH Milorad Dodik javno i najavio.

“Republika Srpska pružit će Milomiru Savčiću svaku vrstu podrške i u ovoj borbi neće biti sam”, istakao je Dodik, a zatim govorio o Naseru Oriću i generalu Atifu Dudakoviću koji su slobodni.

"Oni hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba ležati u pritvoru. Naravno da neće", poručio je.

Ovakve izjave sada mogu navesti na opravdanu sumnju da je vlast u RS-u zaista dala direktnu podršku Savčiću da postane nedostupan institucijama BiH.

Prema nezvaničnim informacijama portala Klix.ba jedna od opcija jeste da je Savčić prebačen na sigurno tlo na području Srbije.

Tim povodom odlučili smo provjeriti šta je zabilježila popularna aplikacija Flightradar za praćenje letova aviona i helikoptera koja prati letove u stvarnom vremenu i bilježi njihovu historiju putem transpondera i radara širom svijeta.

U ponedjeljak 9. augusta u 16:04 sati iz Banje Luke poletio je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske i otišao prema Srbiji, tačnije Zlatiboru. Simptomatično, samo četiri minute ranije Sud BiH je odredio pritvor Milomiru Savčiću.

"Naredba suda za lišavanje slobode je stigla oko 16:00 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Helikopter se, prema Flightradaru, na području Zlatibora zadržao do utorka 10. augusta, a zatim je odletio za Trebinje.

Da li su ove informacije tačne trebalo bi da što prije istraže obavještajne i sigurnosne agencije BiH u saradnji sa državnim tužilaštvom.

Sud Bosne i Hercegovine je jučer donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici.

Iz Granične policije BiH rečeno je da na graničnim prijelazima od 9. augusta nije evidentiran izlazak ili pokušaj izlaska Milomira Savčića.

Naravno, on ne bi mogao biti ni evidentiran s obzirom da mu je ranijim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne I Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta I putovanja. Mjerama je Savčiću zabranjeno i izdavanje novog pasoša, kao I korištenje lične karte za prelazak granice.