Upućene brojne žalbe
229

Da li je HDZ i pored najboljeg rezultata izgubio izbore u Mostaru?

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Iako HDZ prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH vodi na nedjeljnim lokalnim izborima, agresivni tonovi koji dolaze iz te stranke ne prestaju, a samo se izmjenjuju adrese na koje Dragan Čović upućuje pisma s pritužbama.
HDZ se žali na "noćno brojanje, neregularnosti, teške manipulacije CIK-a, premještanje fiktivnih glasača", a ne bi bilo prvi put da su razlozi zapravo negdje drugo.

Najčešća odbrambena taktika svih izbornih gubitnika ili onih koji nisu ostvarili željeni rezultat je priča o krađi glasova i malverzacijama. Više od mjesec svjedočili smo tiradama kojima nas je zasipao odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump, a sada kao da nešto slično pokušava i Dragan Čović.

U Mostaru je pak HDZ želio 15 mandata, a kad je najvjerovatnije zapeo na 13, počeo je krizni menadžment. Najveći broj mandata ne znači nužno i izbor gradonačelnika, jer osim srpske liste "Ostajte ovdje" i njihovog Velibora Milivojevića, HDZ nema sigurnu podršku ni u jednoj drugoj opciji koja će biti zastupljena u vijeću.

Koalicija za Mostar ispred sebe gura doktora Zlatka Guzina i kampanju i izbornu strategiju bazira na preuzimanju vlasti. SDA još uvijek ima hipoteku izbora 2008. godine kad je bila daleko najjača stranka u Gradskom vijeću, ali je ostala kratkih rukava.

Na podršku Bh. bloka HDZ još teže može računati. Godinama je već izgrađen narativ, posve licemjeran, prema kojem samo SDA ima legitimitet da koalira s HDZ-om, koji visi kao Damoklov mač nad glavama lidera liberalno-lijeve koalicije.

U vijeću će biti zastupljena i Hrvatska republikanska stranka (HRS) koja se izgradila kroz kritiku mostarskog HDZ-a te u njoj Čović vrlo teško može naći podršku za svog kandidata Marija Kordića.

Najbolji rezultat u politici ne mora biti i pobjednički, važan je i koalicijski potencijal po kojem HDZ nakon 12 godina vlasti Ljube Bešlića ne stoji najbolje.