Komšić obznanio
66

Da li je Dodik znao da potpisuje ANP: Cvijanović tvrdi da je Program reformi "bezazlen"

A. D.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prvi put je javnosti obznanio da je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rekao da je Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo zapravo Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.
Komšić je gostujući na FACE TV-u kazao da je Dodiku čak to rekao dan uoči sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je usvojen Program reformi. Pojasnio je zbog čega misli da je Dodik taj dokument potpisao.

"Mislim da ga je na to natjerao SDS i PDP sa svojom inicijativom u Parlamentu BiH i strah da neće dobiti vlast", kazao je Komšić, dodajući da nije lako reći “ne” NATO-u i ambasadorima Kvinte.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednica SNSD-a stala je sinoć u odbranu svog partijskog šefa kazavši da Program reformi BiH nije nikakav tajni dokument o članstvu u NATO te da je jedina suštinski važna stvar da se zadrži isti angažman ovdašnjih oružanih snaga u aktivnostima koje Alijansa provodi zajedno sa partnerima u okviru mirovnih misija.

"Taj program je bio upućen i pojedinim ljudima koji su bili funkcioneri u dosadašnjem Vijeću ministara BiH i oni su imali priliku da ga pročitaju. Prema tome, to je samo pokušaj opozicije da se oko Programa reformi napravi neka velika priča, galama i tenzija", rekla je Cvijanović, navodeći da je ovaj akt bezazlen.

Ona je rekla da se Program reformi odnosi isključivo na saradnju sa NATO i ne prejudicira nikakvo članstvo u tom vojnom savezu.

Ukoliko se, pak, pokaže tačnim Komšićeva informacija, odnosno Dodikova spoznaja da je Program reformi, koji bi trebao biti upućen u sjedište NATO-a dan nakon imenovanja Vijeća ministara, ništa drugo do ANP, onda će pasti u vodu sve njegove dosadašnje teze o tome da je potpisao dokument koji predstavlja ništa drugo do nastavak partnerske saradnje s Alijansom.

Veliku vjerovatnoću da je Dodik znao da potpisuje ANP potvrđuje i činjenica da su ranije sva trojica članova Predsjedništva BiH izjavila da je dokument nastao u saradnji s timovima ambasada Kvinte, tj. pet najjačih članica NATO-a (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija).

Bilo kako bilo, prihvatanjem ovog dokumenta u Briselu, BiH će ispuniti prvi korak ka članstvu u NATO-u na dugom putu kretanja kroz Akcioni plan za članstvo (MAP).