Objavljen snimak
27

Da li je Dodik u zgradu Predsjedništva BiH ušao s pripadnicima MUP-a RS?

Klix.ba
Članovi ličnog osiguranja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas su ušli s njim u zgradu Predsjedništva BiH, piše Srna. Kako se navodi, riječ je o članovima Dodikovog ličnog osiguranja iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Također, objavljen je snimak ATV-a koji navodno sve to ilustruje. Ipak, ostaje nejasno da li su u zgradu Predsjedništva BiH ušli naoružani, budući da to, po zakonu, ne mogu činiti.

Naime, prema zakonu jedino pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) su nadležni za zaštitu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a što je nedavno za Klix.ba potvrdio i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

"Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik s nivoa kantona ili entiteta bude eksterno premješten na državni nivo. Eksterni premještaj omogućen je samo policijskim službenicima na državnom nivou i odnosi se na tri policijske agencije i to Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH", kazao je Vilić.

Dodik je ranije danas napustio sastanak članova Predsjedništva sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira, jer na sastanku nije istaknuta zastava RS.