Dodatna konfuzija
54

Da li je današnji prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva dogovoren s Trojkom ili nije?

S. M.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je po dogovoru sa Trojkom i SNSD-om, postignutom u Laktašima, poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH uključenim stranama koji, po njegovim riječima, odražava ono što su dogovorili prije nekoliko dana.

Postavlja se pitanje da li je prijedlog Čovića rezultat kompromisa postignutog sa strankama Trojke, odnosno iznesenih prijedloga svih uključenih strana tokom sastanka u Laktašima 18. januara, a što ne tvrdi samo on?

Čović tvrdi da je to bio prijedlog iz Mostara na sastanku s Trojkom u slučaju da se Ustav ne bi mogao promijeniti.

"Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav - nemijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović.

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je upravo nakon sastanka u Mostaru, o kojem je Čović govorio, prvi put spomenuo HDZ-ov prijedlog izmjene načina izbora članova Predsjedništva i kazao da je na stolu opcija da se ide samo u izmjene Izbornog zakona, ako već Ustava ne bude moglo.

"Danas je svako iznio svoje viđenje izmjena Izbornog zakona, govorili smo o konkretnim rješenjima i konkretnim prijedlozima. Čuli smo jedan prijedlog HDZ-a koji se dosta razlikuje od dosadašnjeg i koji je dosta konkretan. Naravno, i mi smo imali svoje stavove i prijedloge; sada je podijeljeno mišljenje da li ćemo ići u izmjene Izbornog zakona koje će podrazumijevati izmjene ustava što je nekakva naša pozicija, ali i HDZ-a; ili ćemo morati mijenjati samo izborni zakon bez ustava", kazao je Nikšić.

Ipak, u zapisniku sa sastanka u Laktašima koji je objavio Nikšić čini se da prijedlog podrazumijeva promjenu Ustava, iako se to eksplicitno ne tvrdi, a ne samo Izbornog zakona.

"Izbor članova Predsjedništva BiH: prijedlog HDZ BiH je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za kandidata iz reda hrvatskog naroda se predlaže promjena na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama se, po istom prijedlogu, može definisati da se iz Republike Srpske bira 'Srbin i ostali', te isto tako da se definiše i u FBiH kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani", zapisnik je sa sastanka koji je objavio Nikšić na svom Facebook profilu 18. januara.

S druge strane, tokom gostovanja predsjednika NiP-a i šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića 19. januara, dan nakon sastanka u Laktašima, upitan da objasni tačku u zapisniku koja govori o tome da Čović treba dostaviti nacrt Izbornog zakona svim stranama do ponedjeljka, a što je predsjednik HDZ-a danas učinio, Konaković je objasnio šta bi taj nacrt trebao predstavljati.

"On recimo zbog svog prijedloga i slušanja naših stavova treba dostaviti neku formu prijedloga koja ima unutra sve ovo o čemu ja govorim", rekao je Konaković, nakon što je prethodno kazao da je za brisanje etničkog prefiksa i izmjene Ustava i da to podržava Trojka.

Predsjednik NiP-a je na neki način kazao da bi taj prijedlog trebao obuhvatiti sve ono što su jedna i druga strana tražile tokom pregovora u Laktašima, neko kompromisno rješenje. Izjava je iz ove perspektive zbunjujuća jer Konaković je govorio i o promijeni Ustava, a što Čovićev prijedlog ne podrazumijeva.

Ipak, čini se da u konačnici oba prijedloga, današnji Čovićev i onaj objavljen u Nikšićevom zapisniku, za cilj imaju isti ishod, posredno osigurati da jednog člana Predsjedništva većinski izaberu Hrvati. Razlika je u tome da Čović misli da to može biti usvojeno bez promjene Ustava, dok dio stranaka Trojke tvrdi suprotno.

S tim u vezi ostaje nejasno šta je zapravo stav Trojke i da li je današnji Čovićev prijedlog zajednički ili nije. Tu konfuziju istovremeno su svojim izjavama stvarali Konaković i Nikšić.

Zapravo, Konaković je nakon sastanka u Mostaru Nikšića na neki način demantovao, jer se oglasio nakon izjave predsjednika SDP-a da su spremni ići samo u izmjene Izbornog zakona, bez diranja Ustava.

"Mi smo stava da se mora krenuti s izmjenama Ustava jer u sklopu izmjena Izbornog zakona za nas je imperativ rješenje presuda međunarodnih sudova i otklanjanje najveće diskriminacije na prostoru Evrope i svijeta, a to je da građani BiH ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva svoje zemlje, a onda bi u narednim danima/sedmicama trebalo pozvati i opoziciju da o tome porazgovaramo i vidimo da li su moguće te izmjene Ustava. Onda se možemo vratiti na neka konkretna rješenja po pitanju i članova Predsjedništva BiH", poručio je Konaković.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je u izjavi datoj nakon sastanka u Laktašima dodatno potvrdila da postoje određene razlike.

"Mislim da je ovo zapravo tek početak pregovora. Jer smo napokon došli u situaciju da tačno znamo šta želi Naša stranka, šta želi HDZ, šta želi NiP, pa i unutar Trojke, koje su to razlike u viđenjima situacije. Što se tiče Naše stranke za nas je vrlo jasno da se Izborni zakon ne može mijenjati, odnosno u onom segmentu koji se tiče izbora članova Predsjedništva, ne može mijenjati isključivo putem izmjena Izbornog zakona već moramo razgovarati o izmjenama Ustava", rekla je Ćudić nakon završetka sastanka u Laktašima", kazala je Ćudić.

Da li su oprečne izjave pitanje taktiziranja stranaka Trojke ili nesnalaženja ostaje da se vidi.