{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li Dodik poručuje građanima BiH da će vraćati dug RS?

S
2.11.2011. u 15:39
0
66
Da li Dodik poručuje građanima BiH da će vraćati dug RS?
0
Da li Dodik poručuje građanima BiH da će vraćati dug RS?
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik je prilikom otvaranja vodovoda u Maglajanima kod Laktaša istakao da je Republika Srpska danas sa 650 eura najmanje zadužena po stanovniku.
Istrazivački tim Istinomjer.ba portala je istražio istinitost ovih navoda i došao do podataka iz kojih se mogu izvući zaista interesantne pretpostavke. Naime, poređenjem podataka zaključeno je da bi jedini način da ovakva konstatacija ima smisla bio da Dodik dug Republike Srpske dijeli po stanovniku BiH, tj. podjednako i na građane RS i FBiH.

Navedena izjava koju je dao predsjednik Republike Srpske, kako smatraju u opoziciji, ne odgovara realnom stanju duga u ovom entitetu. Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj Skupštini RS, Branislav Borenović kaže kako Vladajuća koalicija svaki dan manipuliše podacima i da se nekorektnim izvještavanjem javnosti stvara lažna slika.

''Mislim da to nije tačno i da se iz godine u godinu, ne samo građani, nego i cijela RS kontinuirano zadužuju, to postaje potpuno nekontrolisano i ne postoji nikakva strategija na koji način to raditi. Mi već imamo situaciju da se ove godine u rebalansu budžeta za 2011. godinu prvi put primičemo granici godišnjeg anuiteta otplate duga 18 posto od zakonskog nivoa u odnosu na domaće prihode što faktički znači da se danas na otplatu kredita izdvaja 17,6 posto od ukupnih domaćih prihoda što je kritična granica i što pokazuje da se RS iz godine u godinu dodatno zadužuje'', rekao je Borenović za Istinomjer.

Prema ''Informaciji o dugu RS sa stanjem na dan 31.12.2010. godine'', ukupan vanjski dug je do ovog dana iznosio 3.544.040.000 KM, a trenutna Vlast je od 2006. godine zadužila RS za 1,7 milijardi KM, saopćeno je iz UG Zašto ne.

Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku RS u ovom entitetu trenutno živi 1.433.038 stanovnika. Ako bismo ukupno stanje vanjskog duga podijelili sa brojem stanovnika dobili bismo iznos od 2473 KM duga po stanovniku RS, što iznosi 1269 eura. Iz ovog obračuna se vidi da je Milorad Dodik u svojoj izjavi naveo gotovo duplo manji iznos od stvarnog duga u RS.

Potrebno je dodati da se samo u ovoj godini Vlada RS dodatno zadužila za oko milijardu KM pa bi ukupan dug ovog entiteta bio oko 4.600.000.000 KM.

Međutim, ukoliko uzmemo ovaj iznos duga kao osnovu i uporedimo ga sa brojem stanovnika u cijeloj BiH (prema Agenciji za statistiku BiH – 3.843.126), vidimo da bi onda zapravo dug Republike Srpske po stanovniku u cijeloj Bosni i Hercegovini bio u rangu onoga što je Dodik rekao.

"Pitamo se onda da li Dodik, kada se referira na dug 'po stanovniku', zapravo misli na sve stanovnike BiH i na taj način šalje poruku svima u BiH kako će svi oni vraćati dug koji je napravila Vlada Republike Srpske? Ako stvari realno sagledamo, ovo nije nemoguć scenario, budući da servisiranje vanjskog duga jeste obaveza koja je u ingerencijama državnog nivoa vlasti, kao i da ovu obavezu, u slučaju da RS to ne može, a sve je veća šansa za nešto takvo, svakako mora preuzeti neko unutar BiH", istakli su iz UG Zašto ne.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da u RS ne živi više od 1.200.000 stanovnika pa bi tako trenutni dug po stanovniku iznosio 3 833 KM. Cenić dodaje da i ovakvo stanje duga nije kompletno te da je u obzir potrebno uzeti još činjenica.

''Da biste znali opterećenje građana RS, morate uzeti u obzir i kumulisani deficit budžeta, koji sada iznosi 1,1 milijardu (od čega je samo ova kontinuirana vlast od 2006. godine napravila 800 miliona), a zatim morate dodati dugove opština i javnih preduzeća. Na sve ovo treba dodati unutrašnji dug, a onda na kraju koliko u prosjeku duguje svaki građanin komercijalnim bankama po osnovu kredita i kartica, a koliko maloprodaji po osnovu potrošačkih kredita. Mislim da je tek tada slika kompletna, zbog čega već godinama upozoravam na to kuda se srlja i koja je pogubnost ovakve politike”, kaže Cenić.

Svetlana Cenić napominje i da je ova vlast 2006. godine zatekla budžetski suficit i nekih 129 miliona na računima, te da su dobili Telekom i pripremljen PDV.

Prema istoj informaciji o stanju duga RS i u skladu sa zakonskim propisima koji definišu unutrašnji dug, stanje projektovanog unutrašnjeg duga Republike Srpske na dan 31.12.2010. godine iznosi 1.347,48 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: