Sastanak u Sarajevu
108

Da li ćemo na izborima 2022. glasati putem interneta? EU pokrenula razgovore s liderima

A. D.
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija EU u BiH započela je danas novu rundu razgovora s bh. političarima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako saznaje Klix.ba, u zgradi Delegacije EU u Sarajevu danas je težište razgovora sa bh. parlamentarcima i to na sastanku koji je predvodio specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, bilo uvođenje novih tehnologija u izborni proces poput elektronskog glasanja, skenera za glasanje, zatim elektronskog brojanja glasova i glasanja putem interneta, ali i još savremenijih metoda, a sve kako bi izbori u BiH bili transparentniji i pošteniji.

Saznajemo da su na sastanku sa Sattlerom, kao i sa EU eksperticom Cristinom Frutos Lopez prisustvovali bh. parlamenarci Dženan Džonlagić (DF), Bariša Čolak (HDZ), Damir Arnaut (Naša stranka), Alma Čolo (SDA), Sanja Vulić (SNSD). Također prisutni su bili predstavnici SDP-a, PDA, i Nezavisnog bloka, kao i član CIK-a Suad Arnautović.

Saznajemo da će Delegacija EU u junu napraviti probu provođenja izbora na određenom uzorku populacije uz korištenje novih metodologija.

Podvučeno je pak da će lokalni izbori u oktobru biti održani putem sadašnje metodologije, a naredni opći uz pomoć novih tehnologija.

Predstavnici SDA i HDZ-a iako podržavaju nove metode koje propisuje EU bili su skeptični kazavši da se ovakvi izbori u BiH ne mogu provesti. Slično mišljenje izrazila je i predstavnica SNSD-a koja je izjavila da npr. nema interneta na području cijele BiH.

"Šta ćemo sa selima gdje nema ni mobilne mreže, kamo li interneta, kao što je selo Skipovac na Trebavi u Doboju. Hoćemo li to biračko mjesto izmještati ili ćemo imati period za ativaciju internet dometa na svim biračkim mjestima? Istini za volju u BiH je veliki broj biračkih odbora na ruralnom području", izjavila je zastupnica u državnom parlamentu Sanja Vulić.