Susret iduće sedmice
84

Da li će Vladimir Putin u Moskvi odlikovati Milorada Dodika?

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS i lider SNSD-a, potvrdio je da ide u Moskvu 23. maja odnosno narednog utorka. Dodik će u koferu ponijeti i orden kojim je 9. januara ove godine odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali nije imao priliku da mu ga uruči.
Kako Klix.ba nezvanično saznaje, i predsjednik Rusije Vladimir Putin bi mogao uručiti odlikovanje Miloradu Dodiku zbog unapređenja prijateljskih odnosa Ruske Federacije i bh. entiteta RS. Kao što je poznato, dok je bio član Predsjedništva BiH Dodik nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu, kao ni danas u ulozi entitetskog predsjednika, pa s pravom nosi epitet ruske marionete.

Potvrdu ove informacije nismo uspjeli dobiti od visokopozicioniranih funkcionera u BiH i Rusiji, pa ostaje da se vidi da li će i Dodik, osim impresija, ponijeti nešto konkretno iz Moskve.

Moskva će od 24. do 25. maja 2023. biti domaćin drugog Euroazijskog ekonomskog foruma, a na marginama foruma je planiran susret Putina i Dodika.

Dodik je već najavio da će u Rusiji Putinu uručiti Orden Republike Srpske na ogrlici.

"Idem pokušati spoznati, meni je u interesu, da bih našem narodu mogao predočiti kako se gleda na budući svijet, da bi se mi mogli tu prilagoditi negdje. Taj svijet nije isti prije 10 godina i potpuno je različit kakav je bio prije", rekao je Dodik nedavno gostujući u Teleringu.

Lider RS-a će na povratku iz Moskve otići u Beogradu kako bi se pridružio velikom mitingu vladajućeg režima u Srbiji koji organizuje Aleksandar Vučić.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržat će miting podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučića koji će se održati 26. maja, a tim povodom naložit će se odborima ove stranke da planiraju put i podršku, saznaje Klix.ba.