BiH
0

Da li će u FBiH biti uvedene kazne za negiranje genocida?

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Da li će i kada u Federaciji Bosne i Hercegovine biti uvedena krivična odgovornost za svakog ko javno negira da je u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata počinjen genocid, bit će više poznato nakon ljetnje pauze u radu Federalnog parlamenta.

Zakonske odredbe te vrste čekaju na odlučivanje u Parlamentu a predložene su krajem jula pred samu pauzu.

Predložio ih je član Predstavničkog doma Jasmin Duvnjak, i to na način da se u postojeće krivično federalno zakonodavstvo uvedu dodatne odredbe koje bi zaprijetile zatvorskim kaznama u rasponu od tri mjeseca do tri godine svakome ko negira počinjeni genocid.

Duvnjak predlaže sankcije i za negiranje svih drugih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kao i za omalovažavanje žrtava.

Istovremeno je iz Doma naroda, također krajem jula, na inicijativu delegata Peđe Kojovića inicirano da Federalno ministarstvo pravde pripremi zakon te vrste.

Tako je ozakonjenje krivične odgovornosti u FBiH za svakog ko negira da se u Bosni i Hercegovini proteklog rata dogodio genocid inicirano, praktično, iz oba doma, a kada će biti stavljeno na dnevni red Parlamenta, znat će se više poslije ljetnjeg odmora koji je pri kraju.