{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li će u FBiH biti uvedene kazne za negiranje genocida?

F
24.8.2011. u 14:30
0
13
Da li će u FBiH biti uvedene kazne za negiranje genocida?
0
Da li će u FBiH biti uvedene kazne za negiranje genocida?
Foto: Arhiv/Fotoservis
Da li će i kada u Federaciji Bosne i Hercegovine biti uvedena krivična odgovornost za svakog ko javno negira da je u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata počinjen genocid, bit će više poznato nakon ljetnje pauze u radu Federalnog parlamenta.
Zakonske odredbe te vrste čekaju na odlučivanje u Parlamentu a predložene su krajem jula pred samu pauzu.

Predložio ih je član Predstavničkog doma Jasmin Duvnjak, i to na način da se u postojeće krivično federalno zakonodavstvo uvedu dodatne odredbe koje bi zaprijetile zatvorskim kaznama u rasponu od tri mjeseca do tri godine svakome ko negira počinjeni genocid.

Duvnjak predlaže sankcije i za negiranje svih drugih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, kao i za omalovažavanje žrtava.

Istovremeno je iz Doma naroda, također krajem jula, na inicijativu delegata Peđe Kojovića inicirano da Federalno ministarstvo pravde pripremi zakon te vrste.

Tako je ozakonjenje krivične odgovornosti u FBiH za svakog ko negira da se u Bosni i Hercegovini proteklog rata dogodio genocid inicirano, praktično, iz oba doma, a kada će biti stavljeno na dnevni red Parlamenta, znat će se više poslije ljetnjeg odmora koji je pri kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: