Javnost zabrinuta
998

Da li će Tužilaštvo KS ispitati slučaj preminulog doktora Pašagića?

Dž. L.
Tužilaštvo KS (Foto: N. G./Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što je supruga preminulog epidemiologa Šefika Pašagića progovorila za portal Klix.ba ispričavši kako je njen muž žrtva zdravstvenog sistema, a ne koronavirusa, oglasili su se iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.
"Odredit ćemo se nakon što nam bude poznato više činjenica i ukoliko bude elemenata krivičnog djela", kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Smrt epidemiologa Pašagića na Klinici Podhrastovi Kiničkog centra Univerziteta u Sarajevu šokirala je njegovu porodicu, kolege i javnost koja se ozbiljno zabrinula zbog načina pružanja zdravstvene njege oboljelima od koronavirusa.

Doktor Pašagić je samo do prije petnaestak dana informisao svoje sugrađane o novom virusu, ali je nakon višednevne borbe da mu se pruži zdravstvene zaštita završio na sarajevskoj klinici gdje je i preminuo.

Tužilaštvo KS već je otvorilo predmet o smrti 52-godišnje žene iz Hrasnice koje je preminula na putu do Doma zdravlja, a pri tome je bila zaražena koronavirusom. Tužilaštvo provjerava sve okolnosti uslijed kojih je nastupila smrt kod 52-godišnjakinje koja danima nije testirana na koronavirus, iako je navodno imala sve simptome.

I u slučaju doktora Pašagića, Tužilaštvo KS moglo bi utvrditi da li mu je pružena adekvatna zdravstvena njega, zašto nije na vrijeme dobio ljekarsku pomoć, zašto nije testiran...

Podsjećamo, u razgovoru za Klix.ba Elna Pašagić, supruga epidemiologa Pašagića kazala je: "Kada se ovakvo nešto dogodilo ljekaru koji se cijeli svoj radni vijek od 1987. godine bavio javnim zdravstvom, prevencijom u zdravstvenoj zaštiti i prevencijom zaraznih oboljenja... Šta će se dogoditi nekom penzioneru, nekom čovjeku iz radničke klase."