Stari i novi dogovori
9

Da li će se Drašku Aćimoviću ponovo ponuditi mjesto potpredsjednika FBiH?

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u petak je javnosti saopćila odluku partijskog Predsjedništva da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika Federacije BiH kojeg predloži Stranka demokratske akcije (SDA), ali koji je nestranački kadar i patriota.

Kako saznaje Klix.ba ta pozicija je u predizbornom periodu već ponuđena tadašnjem potpredsjedniku SDP-a i bivšem ambasadoru BiH u Belgiji Drašku Aćimoviću, koji dolazi iz reda srpskog naroda i ima mjesto prebivališta u Federaciji BiH.

U vremenu nakon oktobarskih izbora Aćimović je nezadovoljan određenim partijskim odlukama i nedobivenom podrškom donio odluku da preda člansku knjižicu i podnese ostavku na svim funkcijama u SDP-u.

Ipak, nakon jučerašnje odluke SDP-a da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda, ali nestranačkog, saznajemo da postoji opcija da bivši potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović dobije novu - istu ponudu koju bi predložila SDA, a podržao SDP, uz neophodno zeleno svjetlo iz HDZ-a.

SDP svoju podršku za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda uslovljava time da se na ovu poziciju u izvršnoj vlasti postavi nestranačka osoba i patriota, a koja će raditi u interesu svih građana ovog bh. entiteta.

S obzirom na to da se predsjednik i potpredsjednici biraju u oba doma Parlamenta FBiH ne postoji nikakva šanse da na mjesto potpredsjednika FBiH zasjedne neko iz SNSD-a ukoliko ne dobije podršku bošnjačkih zastupnika.

Da li će Aćimović dobiti podršku bivših partijskih kolega uz naklonost SDA i HDZ-a ostaje da se vidi u narednom periodu, o čijoj budućoj saradnji će se raspravljati i na današnjim kongresima dvije političke opcije čija su sjedišta u Sarajevu.