BiH
54

Da li će pripadnici Ostalih postati ravnopravni u Gradu Sarajevu?

Klix.ba
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na današnjoj sjednici bi pod 1. tačkom Dnevnog reda trebalo razmatrati Izmjene i dopune Statua Grada Sarajeva. Među predloženim izmjenama i dopunama je tačka koja se tiče uvođenja ravnopravnosti kategorije Ostalih, koja na prošloj sjednici nije dobila podršku.

Na sjednici održanoj 29. maja ove godine vijećnici GV Grada Sarajeva imali su ispred sebe Prijedlog nacrta s izmjenama i dopunama Statuta Grada. Da je usvojen, kategorija Ostalih bila bi uvrštena u Statut i ravnopravna ostalim konstitutivnim narodima u Gradu Sarajevu.

Gradski vijećnici su glasali i izmjene su prošle, ali je naknadno utvrđeno kako nije bila ispunjena zastupljenost konstitutivnih naroda, odnosno nije bila potrebna većina po broju pripadnika sva tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju iz reda srpske nacionalnosti.

Suzdržani su bili vijećnici SDP-a BiH Tatjana Ljujić-Mijatović, Miroslav Živanović i Nebojša Simić iz reda srpskog naroda, što je otkriveno kada je predsjednica Kluba SDP-a BiH u GV zatražila na uvid kako je ko glasao.

Po okončanju sjednice reagirao je Regionalni odobor Naše stranke, čiji su pripadnici izrazili razočarenje neusvajanjem Izmjena i dopuna Statuta.

"Očekivali smo da Nacrt, koji se u najvećoj mjeri ticao izmjena i dopuna u vezi sa uvođenjem ravnopravnosti Ostalih, dobije bezrezervnu podršku, kao što je to nedavno na prijedlog NS učinila Skupština KS. Iznenađeni smo još više zbog činjenice da je ovaj neuspjeh uzrokovan glasanjem vijećnika SDP-a BiH i sa žaljenjem konstatiramo da je i ovog puta uvođenje jedne civilizacijske norme pretvoreno u krupno političko pitanje i podređeno partikularnim interesima", rekao je Želimir Bukarić, predsjednik RO NS Sarajevo.

Kako je istakao vijećnik BOSS-a u GV-u Grada Sarajeva Haris Pleho, ove izmjene otvorile bi nove mogućnosti za pripadnike iz reda Ostalih.

"Da je to usvojeno onda bi prema presudi Sejdić-Finci Ostali bili konstitutivni narod i dobili izvršne funkcije, što bi značilo da bi se u GV-u otvorila mogućnost za dopredsjedavajućeg i dogradonačelnika iz reda Ostalih. Ne smijemo biti taoci nečijih privatnih naredbi, jer nama je od interesa da to usvojimo za Grad, kanton i državu", rekao je Pleho u izjavi za Klix.ba.

Međutim, iz Kluba vijećnika SDP-a tvrde kako oni nisu protiv izmjena i dopuna Statuta, ali da se za svaki član mora navesti jasno obrazloženje.

"SDP apsolutno podržava da kategorija Ostalih bude uvrštena u Statut Grada Srajeva. Nemamo najmjeru da ne podržimo Statut, samo ćemo imati svoje zahtjeve, jer nije bilo objašnjenja za svaki član izmjena. Dva vijećnika SDP-a iz reda Srba odlučila su to ne podržati i imaju svoje razloge, ali to nije generalni stav SDP-a. No, ne može se zanemariti konstitutivnost naroda koja je potrebna za izmjene Statuta", rekla je Arijana Talović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u GV Grada Sarajevo za Klix.ba.

Sjednica počinje u 10:00 sati.