Antiustavno djelovanje
45

Da li će Parlament FBiH podržati deklaraciju kojom se osuđuje ponašanje Dodika i NSRS-a?

T. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić uputio je deklaraciju kojom se osuđuje antiustavno i antidržavno ponašanje Milorada Dodika i Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

U deklaracije stoji da Predstavnički dom Parlamenta FBiH osuđuje antiustavno i antidejtonsko ponašanje Milorada Dodika, koje se manifestuje kroz usvajanje odluka i drugih pravnih propisa u NSRS, a čiji je cilj rušenje ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, otimanje njenih nadležnosti i rušenje njenih institucija.

U obrazloženje Pivića se navodi kako je Dodik, osvjedočeni generator kriza i blokada institucija države BiH, nakon što je usvajanjem odluka i drugih pravnih propisa u NSRS stvorio prethodne pretpostavke i izvršio do sada najsnažniji napad na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, ugrozio mir i stabilnost u BiH.

"U vezi sa svim prethodno navedenim, smatramo da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH obavezan da zauzme stav o ovim ključnim pitanjima i pojavama za državu BiH, te da svojim autoritetom pozove odgovorne da reaguju i zaštite ustavni i pravni poredak države BiH. Predstavnički dom je dodatno obavezan da reaguje, nakon što je na sastanku koji je održan jučer i koji je za cilj imao 'deeskalaciju' krize koju je Dodik izazvao, neodgovornim ponašanjem Trojke, njemu i njegovim saradnicima bačen je pojas za spasavanje", navodi se u obrazloženju.

Naglašava da ovako antiustavno i antidejtonsko ponašanje nikako ne smije biti nagrađeno, već naprotiv iziskuje reakciju svih nadležnih u BiH, a time i Predstavnički dom Parlamenta FBIH kao najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH.

Nakon što je Pivić podnio ovu deklaraciju, SDP je uputio prijedlog izmjena i dopuna ovog teksta.

U dopuni SDP-a stoji da Predstavnički dom PFBiH iskazuje punu opredijeljenost za očuvanje mira, tolerancije, pravde, zajedničkog života, ljudskih prava i osnovnih sloboda građana i naroda BiH.

"Poštivanje principa ustavnosti i zakonitosti, demokratski organi vlasti i pravične procedure najbolje stvaraju miroljubive odnose unutar pluralističkog društva, stoga je neophodno da se, s ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na državu BiH i njene institucije. Politike kojima se kreira atmosfera straha i (pravne) nesigurnosti za sve građane i narode BiH ne predstavljaju dobre osnove na kojima se gradi i jača bosanskohercegovačko pluralno društvo, niti te politike omogućavaju izvršavanje brojnih obaveza koje je država BiH preuzela na osnovu potpisanih međunarodnih ugovora", dodali su.

Dodaju da djelujući suprotno sadržaju Općeg okvirnog sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, nastojeći implementirati retrogradnu i separatističku politiku, organi vlasti iz RS-a kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, čime nesumnjivo ugrožavaju mir i sigurnost u BiH.

"Odbijajući da implementiraju konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, sprečavajući njihovo izvršenje i preduzimajući brojne nelegalne radnje s ciljem onemogućavanja izvršenja odluka Ustavnog suda BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu RS-a svjesno krše Ustav BiH i čine teška krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH", ističu.

Nakon drugog pasusa navedene deklaracije koji glasi:

"Napad na Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao ustavnu i dejtonsku kategoriju, do sada je najteži udar na Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini", potrebno je dodati slijedeća tri pasusa:

"Zbog evidentnog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno je snažno i pravovremeno djelovanje Ureda Visokog predstavnika u BiH, s ciljem zaštite mira i stabilnosti u BiH. Predstavnici međunarodne zajednice, primarno države svjedoci Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a posebno predstavnici EU, trebaju prestati tolerirati antidejtonsku i protivustavnu politiku organa vlasti entiteta RS-a", poručuju.

Ističu da pasivnost predstavnika dijela međunarodne zajednice dodatno ohrabruje organe vlasti entiteta RS-a da nastave sa separatističkim aktivnostima i institucionalnim atacima na državu.

"EU treba u najkraćem roku, po uzoru na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, implementirati usvojenu odluku Evropskog parlamenta kojom se traži uvođenje sankcija destruktivnim političarima koji otvoreno ruše Dejtonski mirovni sporazum. Pozivamo nadležne pravosudne organe vlasti, kao i druge nadležne institucije BiH, da odgovorno i promptno reagiraju i da zakonitim djelovanjem spriječe i sankcioniraju svako neustavno i nezakonito postupanje usmjereno protiv BiH i njenog ustavnopravnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta", stoji u dopuni delaracije koju ispred SDP-a potpisuje predsjednik Kluba zastupnika Damir Mašić.