"Igre bez granica"
5

Da li će ministar Opsenica zaustaviti generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovini

G. Š.
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu već drugi dan je na snazi, a uprkost teškom stanju u zdravstvu još nema naznaka o njegovom okončanju.
Iako je 2.600 zdravstvenih radnika u svim zdravstvenim ustanovama tog kantona u jeku pandemije obustavilo rad pregovori između kantonalne Vlade i Sindikata koje je resorni ministar Goran Opsenica najavljivao za danas, nisu ni počeli.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković za Klix.ba kaže kao ih u pozivu za početak pregovora Vlada uslovljava prekidanjem štrajka.

"Mi to ne možemo prihvatiti jer nam početak pregovora na taj način ne garantira nikakvo rješenje problema", kaže nam Vuković.

Tvrdi da je ovo jedan u nizu pokušaja obmanjivanja zdravstvenih radnika što je pravni tim iz sindikata prepoznao na vrijeme.

"Pregovori kao takvi su propali davno. Imali su ljetos 45 dana i ne mogu se pozivati na pregovore. Mi možemo pristupiti razgovorima bilo kada i u bilo koje vrijeme bez ikakvih ucjena da bih postigli dogovor i potpisali kolektivni ugovor", kaže Vuković.

Podsjeća da su više od godinu i pol dana tražili pregovore i bivali ignoriranim sve vrijeme, od strane nadležnih institucija zbog čega sada ne mogu sebi dozvoliti da upadnu u zamku, koja im se tvrdi on podmuklo spremila.

"Protokol se donosi sporazumno, a oni su ga bjanko poslali s ministrovim potpisom Sindikatu, da potpiše za početak pregovora.Idu sa pravnim zavrzlama i pokušavaju sve što mogu, jer sigurno sudskim putem ne mogu oboriti štraj. Štrajk je legalan, zakonit i nećemo ga prekinuti dok nam se ne ispune uslovi, a za razgovore smo spremni u bilo koje doba bez ikakvih uslovljavanja", poručio je Vuković.

Što se zapravo događa sa zdravstvenim sistemom u HNK koji je već duže vremena pred kolapsom, upravo zbog nedovoljnog boja zdravstveni radnika, na što je već upozoravao i direktor SKB-a Mostar Anet Kvesić, teško je znati.

Jedno je sigurno da je u ovom kantonu mnogo nelogičnosti, od same činjenica da je upravo ovaj kanton najpogođeniji koronavirusom, a da se mjere spriječavanja širenja zaraze apsolutno ne provode, do toga da se zdravstveni radnici u trenutcima pandemije na ulicama bore za svoja prava.