Protesti u Sarajevu
73

Da li će glas osoba sa invaliditetom konačno čuti i vlasti: "Imam pravo na život dostojan čovjeka"

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu danas su organizovani protesti koje potpisuje Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH (Unija OSI FBiH).

Cilj ovih protesta je, kako su ranije najavili, ukazivanje na katastrofalan položaj osoba sa invaliditetom. Također, zalagat će se za pokretanje procesa koji bi omogućili da budu usvojeni povoljni zakonski okviri i druga rješenja koja bi omogućila osobama sa invaliditetom pristojan život.

Na današnjem protestu prisustvovao je veliki broj osoba sa invaliditetom, djece sa poteškoćama u razvoju, njihovih roditelja, rodbine, prijatelja i svih građana koji žele podržati borbu ove obespravljene populacije iz svih krajeva Federacije BiH.

"Imam pravo na život dostojan čovjeka", "Želim da živim i poslije 26 godina", "Sjednite u ova kolica i živite od 400 KM", neke su od poruka sa današnjeg protesta.

Inače, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike saopćeno da su obračunali i pripremili isplatu prvih uvećanih civilnih invalidnina za april ove godine, koje je uputilo Federalnom ministarstvu finansija u daljnju proceduru.

Prema ovom osnovu, Federalno ministarstvo finansija danas je na račune oko 45.000 osoba sa invaliditetom, koje su razvrstane u dvije grupe, 90 i 100 posto invaliditeta, isplatilo invalidnine u ukupnom iznosu od 21.991.845 KM, što je za oko 10 miliona KM više u odnosu na prethodni mjesec.

Također, podsjetit ćemo da je ovo nije prvi protest osoba sa invaliditetom. Oni već druže vrijeme, okupljanjima širom FBiH, nastoje ukazati na nezahvalan položaj u kakvom se nalaze.