Zakazana skupština
23

Da li će danas biti smijenjen osporavani predsjednik sindikalista Selvedin Šatorović?

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas će održati skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.
Današnja sjednica je zakazana nakon što je 16 granskih sindikata donijelo odluku o održavanju skupštine 12. februara nakon čega je reagovao predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović kazavši da se radi o nezakonitom pokušaju preuzimanja sindikata.

Govoreći o tome zašto se baš sada ovo čini, Šatorović kaže da je to iz razloga što su oni koji to žele trenutno u fazi koletivnog pregovaranja s Vladom pa treba ukloniti rukovodstvo.

"Njima ne smetamo mi personalno, već naši stavovi i principi i borba za 1.000 KM minimalne plate. Oni žele da se prekinu priče o minimalnoj plaći od 1.000 KM za koju nemaju odgovor, a mi smo pokazali da je to ostvarivo", kazao je on.

Predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Mirza Hadžiabdić kazao je da će skupština biti održana jer 16 granskih sindikata, članica SSS BiH, smatra da je vanredni kongres u Zenici održan nelegalno, što je, kako navodi, rezultiralo da Savez samostalnih sindikata BiH nema legalno i legitimno izabrano rukovodstvo niti osobu koja je kao predsjednik upisana kod Ministarstva pravde BiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH ranije je kazao da će Savez sindikata napokon dobiti legitimno rukovodstvo i regularan statut.

Predsjednici granskih sindikata Šatorovića optužuju da se nelegalno nalazi na poziciji predsjednika SSS BiH. Ko bi mogao biti novi predsjednik za sada nije poznato.

Podsjetimo, Selvedin Šatorović je naslijedio Ismeta Bajramovića u oktobru 2018. godine na vanrednom kongresu koji je održan u Zenici.

No kao što smo pisali u februaru 2019. godine, Šatorović nije mogao biti upisan u registar udruženja Ministarstva pravde BiH kao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH zbog upitne zakonitosti prilikom provođenja procedure njegovog izbora.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine donijelo je 14. januara 2019. godine odluku da se prekida postupak izmjene i dopune registracije u registru udruženja, a koje je pokrenulo novoizabrano rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Šatorović je takve optužbe odbacivao kazavši da osporavanje nema zakonsko uporište.