|

Da li će bh. građani ostati bez viznih olakšica?

Da li će bh. građani ostati bez viznih olakšica?
0
S
Sarajevo-x.com
28.11.2007. u 08:54
0
komentara
0

dijeljenja
Da li će bh. građani ostati bez viznih olakšica?
Sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji između BiH i EU potpisani su još u septembru ove godine. Kako bi bh. građani od 1. januara 2008. mogli realizirati taj sporazum i uživati liberalniji vizni režim, potrebno je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sazove sjednicu Vijeća ministara na kojoj bi se ratificirali sporazumi. Sjednica još uvijek nije zakazana.
Kako je predsjedavajući bh. Vijeća ministara u ostavci, sjednica na kojoj bi se ratificirali sporazumi o viznim olakšicama još uvijek nije zakazana , a kako stvari stoje, bh. građani bi mogli ostati jedini u regiji koji ne uživaju povlastice viznih olakšica.

Primjena sporazuma trebalo bi da počne od 1. januara naredne godine nakon njihove ratifikacije u parlamentu BiH te evropskom parlamentu. Međutim, prije nego što sporazum pošaljemo u Evropu, domaće vlasti ga moraju ratificirati.

Kada je riječ o viznim olakšicama koje su sada neizvjesne za bh. građane, one će važiti za oko 20 kategorija stanovništva.

Pravo na vizne olakšice, prema sporazumu, imale bi stalne službene delegacije BiH, biznismeni i privrednici, djelatnici javnih željezničkih i drumskih korporacija, studenti, naučni i sportski djelatnici, novinari, osobe koje putuju u inostranstvo radi liječenja i njihovi pratioci te djelatnici nevladinih i humanitarnih organizacija.

Svi korisnici viznih olakšica bili bi oslobođeni plaćanja konzularne takse za njeno izdavanje, a predviđeno je da se vize izdaju i na duži period.

Ukoliko Predsjedništvo BiH do kraja mjeseca Briselu ne uputi potvrdu ratificiranja sporazuma u Vijeću ministara BiH, onda će građani BiH ostati bez viznih olakšica. Međutim, ukoliko Vijeće ministara svoju sjednicu održi u decembru, liberalniji vizni režim za bh. građane bi mogao stupiti na snagu u februaru sljedeće godine. No, sudeći prema brzini rada relevantnih bh. institucija, čini se da će vlasnici bh. pasoša još neko vrijeme svoj odlazak u zemlje EU skupo plaćati nakon što se izbore za boravišnu vizu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.