Safet Softić
0

'Da je htio, Inzko bi me smijenio'

SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić izjavio je danas da će poštovati svaku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

"Da je Inzko mislio da me smijeni, donio bi takvu odluku. Ono što je visoki predstavnik proizveo svojim pismom jeste rasprava o ovoj temi, koja zaslužuje pažnju", rekao je novinarima Softić.

Softić kaže da će se opredijeliti za pravo ukoliko u vezi sa njegovom eventualnom ostavkom bude sukoba politike i prava.

"Nadam se da neću doći u poziciju da budem smijenjen, ali ukoliko ne postoji drugo rješenje i ukoliko Incko bude insistirao na tome, spreman sam podnijeti ostavku", dodao je Softić.

On je za sutra najavio sjednicu Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će se raspravljati o današnjim zaključcima parlamentarne Ustavno-pravne komisije.

Softić nije htio da spekuliše o tome da li će Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvatiti zaključke Ustavno-pravne komisije, prema kojim on treba da ostane na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Ustavno - pravna komisija Parlamenta FBiH danas je konstatovala da oba doma parlamenta Federacije nisu uradili ništa neustavno i da Safet Softić treba da ostane na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, potvrdio je predsjedavajući Komisije Irfan Ajanović.