Komentar
0

Da, ja sam premijer koji je uklonio bilborde!

Sarajevo-x.com
Pravna država je konačno profunkcionirala. Ne u ponedjeljak nego u srijedu, kažu iz udruge „Akcija građana“. Svaki put kad bi rekli „od ponedjeljka“, rađala se nada.

Piše: Ena Stevanović

Iščekivali smo ga još otkad je 28. oktobra 2002. izasao važeći zakon o "Postavljanju znakova i informacija na cestama i naknadama za ceste". Nadali smo se da će već prvi ponedjeljak biti uklonjeni svi nelegalni plakati i posteri Viki, Ciki, Miki, Šeki, Stoje, Dare i Bubamare. Ali ništa. Sanjali smo da će već sljedeći ponedjeljak biti pocijepane i spaljene sve nelegalne reklame za paštete, uloške, omekšivače, deterdžente, toalet papire, kobasice i salame. I ništa. Maštali smo da nas više neće na svakom koraku pozivati da uzmemo šesti kredit koji ne možemo otplatiti te da nas neće bombardovati raznim štednjama i leasingom. Opet ništa. Potiho smo molili da maknu one plakate sa prekriženim tijelima dvije žene ili dva muškarca. Ništa. Usplahireno smo čekali da odlijepe sve one, u photoshopu popravljene face političara koji obećavaju sve, a učine ništa. Ništa smo i dobili.

Ali evo, ipak je došao taj dan, iako nije ponedjeljak. Zašto baš sada, to nikome nije jasno. Možda u Ustavu piše da za implementaciju zakona treba čekati tačno šest godina i tri mjeseca? Možda je policija do sad ipak imala važnijeg posla u hapšenju maloljetnih delikvenata, kriminalaca u tramvaju, reketara i mafijaša? Možda su samo solidarni pa nas u ovo doba krize ne žele mamiti plakatima na kojima su kobasice,odresci i salame? A možda je zaslužan i ONAJ plakat! Onaj koji nudi najpovoljniji stan od 132 kvadrata za samo 920 KM. I to ne bilo kako, već po zakonu! Po onom istom zakonu koji nam omogućava slobodu izražavanja, slobodu političkog mišljenja, slobodu iskazivanja nezadovoljstva, slobodu okupljanja i udruživanja s drugima. Da, ali u svoja četiri zida.

Stanje koje bi kod prosječnog mladog Evropljanina izazvalo revolt (u Parizu bi do sad vjerovatno spalili petstotinjak automobila), kod nas neće ni uzburkati mirno more. Ostajemo učmala žabokrečina.

I na kraju…ko kaže da mala grupa građana ne može nešto promijeniti pa čak i ako je to neplanirano sprovođenje zakona koji već godinama skuplja prašinu u ladici nekog ministra.

Ima nade dok imamo Euro(za)plakat!