BiH
34

Da bi nakon četiri dana dobila nalaz ljekara Hitne pomoći morala platiti 18 KM

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Portalu Klix.ba javila se čitateljka koja je, kako tvrdi, zbog neizdatog nalaza u Hitnoj pomoći u Sarajevu istog dana kada je ljekaru dovela kćerku, morala platiti 18 KM da bi nalaz dobila četiri dana poslije.

Naime, majka je u nedjelju 21. 9. u 21:30 sati svoju osmogodišnju kćerku odvela u Hitnu pomoć jer je imala visoku temperaturu. Doktorica je pregledala, konstatovala da djevojčica ima upalu grla i izdala recept za antibiotik Amoksicilin. No, kako tvrdi čitateljka, doktorica joj tada nije napisala nalaz.

"S obzirom da je kćerka i u ponedjeljak bila pod temperaturom u Domu zdravlja Vojničko Polje su mi telefonskim putem rekli da je dovoljno da samo ja dođem kod dežurne doktorice da bi mi se otvorilo bolovanje. To sam i uradila. Doktorica Anesa Ortijaš iz Doma zdravlja Vojničko Polje kazala mi je da ću doznake za bolovanje dobiti uz nalaz dežurnog ljekara iz Hitne pomoći. Pozvala sam isti dan Hitnu pomoć na 124 i rekli su mi da doktorica koja je u nedjelju radila večernju smjenu ponovo radi u četvrtak i da je jedino ona meritorna da napiše nalaz. Kada sam u četvrtak otišla u Hitnu, misleći da ću zateći doktoricu, dočekalo me je medicinsko osoblje i uputilo me da napišem molbu za izdavanje nalaza direktorici Hitne pomoći. To sam i učinila, a nalaz je bio napisan danas. Kako mi je iz Pravne službe Hitne pomoći rečeno: nalaz se može podignuti tek ukoliko se plati 18 KM", rekla nam je čitateljka.

Kontaktirali smo i direktoricu JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a Senu Softić-Taljanović, koja nam je rekla da se ne naplaćuju nalazi, već Izvodi iz protokola za namjenske svrhe.

"Nalazi se ne naplaćuju. riječ je o Izvodu iz protokola za namjenske svrhe. Dakle, neko traži izvod zbog opravdanja za izostanak iz škole, sa ispita, sa posla, za sudske potrebe i slično. Podnosi se zahtjev direktoru ustanove i to realizuje Služba za pravno-kadrovske poslove. Ti dokumenti se nalaze u arhivu. Mi imamo arhiv star 10 godina u našoj ustanovi, a do 30 godina starosti u arhivu grada, te se to kopira i daje podnosiocu zahtjeva. Ti protokolarni izvodi koštaju 18 KM i to određuje JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS", rekla nam je Softić-Taljanović.

Čitateljka je o ovom slučaju obavijestila i Zavod zdravstvenog osiguranja KS s obzirom da, kako kaže, nije njen propust što nalaz nije dobila odmah.