BiH
0

Cybercast News objavio video-snimak terorističkog kampa u BiH

Nezavisne novine
Teroristi koji su ranije za cilj imali napade na SAD sada se nalaze u BiH, javila je agencija "Cybercast News" (CNS) objavljujući, također, video-snimak iz 2004. godine za koji eksperti za terorizam kažu da prikazuje aktivan džihadski trenažni kamp u BiH, prenose Nezavisne novine.

Video-snimak prikazuje manevre koji se izvode vani, trening sa eksplozivom, fizički trening u nečemu što liči na fiskulturnu salu i vježbe za uzimanje talaca.

Ivan Kolman, ekspert za terorizam i pisac, rekao je za CNS da su glavni kampovi koji su korišteni tokom rata zatvoreni, ali da se pojavila druga taktika u vidu organizovanja kampova za mlade koji služe kao paravan. Kampove, kaže, uglavnom vode stariji mudžahedini sa vojnim iskustvom.

"Oni odvode mlade ljude u brda i tamo provode džihadski trening. Iako zvuči blesavo, oni su shvatili da je ovakvim kampovima teško ući u trag", tvrdi Kolman.

Kolman je rekao da je cilj terorista da stvore mrežu ćelija, a ne da formiraju stalni kamp koji bi davao ljude za borbene linije. Dodao je da "veoma mali broj Bosanaca to privlači".

Kristofer Braun, istraživač sa Hadson instituta, kazao je da su mnogi od tih kampova za obuku terorista veoma mobilni.

"Ćelije Al Kaide u Bosni su postavljene početkom devedesetih od strane Ajmana al Zavahrija, desne ruke Bin Ladena, koji je dva puta posjećivao BiH devedesetih godina", rekao je Braun.

CNS tvrdi da se teroristi, koji su poslije odsluženja kazne pušteni na slobodu, kreću prema BiH, gdje imaju pristup džihadskim kampovima za trening, oružju i ilegalnim islamskim "dobrotvornim fondovima".

"Osuđeni terorista Karim Said Atmani nedavno se vratio u Bosnu nakon što je pušten iz francuskog zatvora zbog 'dobrog ponašanja'", tvrdi Kolman.

Atmani je Marokanac povezan sa islamskom organizacijom GIA, odgovornom za otmicu aviona i postavljanje bombi u metro u Francuskoj.

Sigurnu luku u BiH, dodaje CNS, našao je i Abu el Maali, koji se kao i Atmani, borio u ratu u BiH. El Maali je kasnije bio optužen od strane francuskih vlasti za pokušaj krijumčarenja eksploziva 1998. godine egipatskoj terorističkoj grupi koja je planirala da uništi američke vojne objekte u Njemačkoj.

On je, također, bio optužen za predvođenje terorističkih ćelija u BiH, Pakistanu i Avganistanu.

Marko Atila Hoare, istraživač sa Katedre istorije pri Univerzitetu Kembridž, ocjenjuje da su priče o kampovima u BiH "preuveličane".

"Nijedan bosanski musliman nije bio uključen u terorističke akte. Al Kaida je pokušala i nije joj uspjelo da pretvori Bosnu u džihadsku bazu", kaže Hoare, dodajući da "blaga verzija islama u BiH nije pogodna za islamiste".

CNS navodi da je Islamska fondacija "Al Haramain", dobrotvorni fond za koji su SAD kazale da pomaže terorističke operacije, zatvorio svoje kancelarije u Bosni, ali da su oni nakon toga ponovo osnovani pod drugim imenom "Vazir". Nova organizacija je registrovana kao "udruženje za sport, kulturu i obrazovanje".