{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvilinsko polje u Ustikolini uskoro u službi KPZ-a Sarajevo

F
7.1.2012. u 16:00
0
0
Cvilinsko polje u Ustikolini uskoro u službi KPZ-a Sarajevo
0
Cvilinsko polje u Ustikolini uskoro u službi KPZ-a Sarajevo
Cvilinsko polje u općini Foča-Ustikolina (FBiH) uskoro bi trebalo biti u službi Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo - odjeljenje Ustikolina - potvrdio je Feni načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.
Prema njegovim riječima, Općina Foča-Ustikolina uputila je incijativu prema Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo - odjeljenje Ustikolina za ustupanjem poljoprivrednog zemljišta na Cvilinskom polju kako bi pokrenuli proizvodnju hrane za njihove potrebe, ali i za tržište.

Kazneno-popravni zavod prihvato je ovu inicijativu koju je podržalo i Federalno ministarstvo pravde. Nakon Vlade BPK-a zeleno svjetlo stiglo je i od Vlade Federacije.

"Vlada Federacije prepoznala je značaj ovog projekta jer se hrana za sve kazneno-popravne institucije u Federaciji može proizvoditi ovdje na Cvilinskom polju. Data je saglasnost za ovaj projekt i već su u toku pregovori između federalnog i kantonalnog ministarstva pravde, KPZ-a i općine Foča-Ustikolina", ističe Kunovac, dodajući da su dosadašnji pregovori dali određene rezultate u smislu zadovoljenja interesa KPZ-a ali i same lokalne zajednice koja će zemljište ukupno površine od 7 hektara ustupiti uz posebne uslove.

"Ono od čega nećemo odustati je zahtjev za upošljavanjem ljudi sa VSS - agronoma ali i stražara, koji bi tu radili. Jedan od zahtjeva je i da kantonalno ministarstvo pravde više ne plaća kotizaciju za zadržavanje prispjelih prekršilaca zakona, do određivanja kazne, čime će se napraviti godišnje uštede u budžetu BPK-a od oko 25.000 KM. Jedan od uslova za ustupanje zemljišta je i da se višak proizvedene hrane dodijeli socijalno najugroženijim porodicama na području ove lokalne zajednice te da se zadrži i proizvodnja sadnog materijala, što je nekad na ovom lokalitetu radila ZZ "Agrodrina", pojasnio je Kunovac.

On je dodao da bi uskoro trebalo doći i do potpisivanja ugovora kako bi realizacija ovog projekta mogla početi već na proljeće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: