BiH
103

Cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva: Oni su ubijani planski i kontinuirano

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Porodice ubijene djece Sarajeva, brojne delegacije kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, povodom manifestacije "Djeci Sarajeva" i obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu i Dana pobjede nad fašizmom položili su vijence na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas da mjesto na kojem su danas položeni vijenci, nažalost, nije jedino mjesto-simbol stradanja nevinih ljudi, ali je sigurno mjesto koje najviše boli jer je riječ o djeci.

"Onima koji sigurno nisu mogli biti krivi nikome nizašta, a platili su tako strašnu cijenu", pojasnio je Komšić.

On je upućujući poruku za 9. maj, a govoreći o borbi protiv fašizma, kazao da čovjek uvijek mora biti oprezan.

"Fašizam počinje sa na oko malim, trivijalnim stvarima koje mogu biti verbalnog karaktera, a onda vrlo brzo, ako mu se ne suprotstavite preraste u strašno zlo koje nosi ljudske živote. Tako je bilo u Drugom svjetskom ratu, tako je bilo i u onim ratovima koji su se dešavali na prostorima bivše Jugoslavije. Tako je bilo i mi smo to najkrvavije osjetili, u BiH", pojasnio je Komšić.

Alija Hodžić je 1993. godine izgubio kćerku jedinicu.

"Fašizam je ponovo tu, kuca na vrata. Ništa nije, čak ni ovaj spomenik ubijenoj djeci, doprinijelo tome, kao simbol, da vide šta se dogodilo u ovom gradu", pojasnio je Hodžić.

Kako je kazao, sa spomen obilježja ubijenoj djeci treba se poručiti da se ljudi opamete jer je bilo dovoljno stradanja, dovoljno loših stvari za ovu državu.

"Nemojte dozvoliti više da se bilo šta dogodi. Moramo živjeti složno, moramo gledati na budućnost i našoj omladini ostaviti nešto", poručio je Hodžić.

Govoreći o kćerci Jasmini Hodžić kaže da je ubijena 1993. godine kada su pale dvije granate.

"Borbom doktora živjela je sedam dana nakon toga", kazao je on.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kazao je u obraćanju da je greška kada se kaže da su djeca poginula.

"Ne, djeca ovoga grada su ubijana. Naša djeca su planski, sistematski i kontinuirano ubijana", pojasnio je Grabovica.