Naselje Kreka
4

Cvijeće i svijeće na ruševinama zgrade DTV Partizan u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mještani naselja Kreka u Tuzli na ruševinama nekadašnje zgrade Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) Partizan položili su cvijeće i zapalili cvijeće čime su iskazali tugu zbog rušenja objekta koji je od historijskog značaja za ovaj grad.

Podsjećamo, dio nekadašnje zgrade DTV Partizan u kojoj su stasali mnogi vrhunski sportisti i kulturne ličnosti grada u petak se srušio, a pukom srećom žrtava nije bilo.

Nadležna inspekcija Gradske uprave Tuzla jutros je naredila raščišćavanje prostora, a na ovaj čin Krečani ističu da gledaju s ogorčenjem.

Radne mašine jutros su postavljene, ali uklanjanje obrušenih i dijelova zgrade koji su čitavi još uvijek nije počelo, jer, kako su nam kazali iz Udruženja, privatna kompanija koja je angažovana na ovim poslovima nema potrebnu dozvolu.

"Privatna građevinska firma jutros je postavila opremu za rušenje zgrade, međutim oni nisu imali validne papire za obavljanje tog posla. Pozvao sam policiju koji su također rekli da se ne može obavljati posao", kazao je za Klix.ba predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Kreka Derviš Čičko.

Krečani i danas sa velikom tugom gledaju na ostatke Partizana. Podsjećaju da je 2015. godine tadašnji saziv Gradskog vijeća Tuzle jednoglasno prihvatio inicijativu Udruženja građana Kreka da nekadašnja zgrada DTV Partizan bude renovirana i vraćena stanovnicima Kreke na raspolaganje.

Sada je, ističu oni, za to kasno.

"Prije dvije godine prihvaćena je naša inicijativa, međutim ništa se nije uradilo kada je riječ o renoviranju zgrade. Sada je za to kasno, a naša vlast je bila efikasna kada je riječ o rušenju objekta u potpunosti, što je zastrašujuće. Ovdje je riječ o najboljem građevinskom zemljištu koje je preostalo u gradu", istakao je Čičko.

S druge strane, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za Klix.ba je kazao da je na osnovu Zakona o prostornom uređenju nadležna gradska inspekcija, prije svega zbog sigurnosti građana, naložila raščišćavanje prostora.

Kako je istakao, radovi na raščišćavanju još uvijek nisu počeli jer je u jutarnjim satima nadležna inspektorica bila spriječena izaći na teren.

Dodao je da se njen dolazak očekuje, nakon čega će se, u prisustvu policije početi s radovima.

Prvi čovjek Tuzle naglasio je i da nekadašnja zgrada DTV Partizan nije u funkciji prostora za mjesnu zajednicu ili sporta već 25 godina.

"Bila je inicijativa Udruženja građana Kreka da se obnovi zgrada, a postupajući po njoj građevinski inžinjeri su utvrdili da je nemoguće obnoviti u obliku u kojem je bila, zbog njene dotrajalosti te da se ona mora srušiti i u tim gabaritima graditi nova zgrada koja bi imala odgovarajuće primjerne funkcije u svrhu mjesne zajednice", kaže Imamović.

Pojašnjava i da se bilo kakvim aktivnostima u protekom periodu nije moglo pristupiti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Rudnika Kreka i Grada Tuzle.

"Nalaz inžinjera se pokazao ispravnim. Sada se sve to mora raščistiti zbog sigurnosti građana. Dalje ćemo nastaviti raščišćavati imovinsko-pravne odnose s rudnikom te ćemo raditi projekat sa namjerom da se u istim gabaritima pravi zgrada u skladu sa sadašnjim potrebama građana Kreke, a ne sa potrebama građana od prije 100 godina. Ne može na tako malom prostoru biti fiskulturna sala koja je bila u skladu sa ondašnjim standardima, sada su potrebni novi sadržaji mjesnoj zajednici koje ćemo dogovarati upravo s građanima", naglasio je Imamović.

Članovi Udruženja građana Kreka 27. aprila ove godine sa početkom u 17 sati najavili su mirni skup na kojem će iskazati svoje nezadovoljstvo zbog novonastale situacije.