BiH
3

Cvijanović: Žao mi je što se predugo čekalo na odgovore iz Upitnika

FENA
Željka Cvijanović (Foto: FENA)
Željka Cvijanović (Foto: FENA)
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izrazila je žaljenje što se dosta dugo čekalo na završetak pripreme odgovora iz Upitnika Evropske komisije, ali i dodala se nastoji taj posao završiti do kraja ove godine.

"Trudit ćemo se da do toga dođe. Usaglašavanje traje sedam dana na nivou stručnih timova različitih institucija, nakon čega će biti ponovo razmotreni kroz mehanizam koordinacije. Želim da vjerujem da jeste moguće sve završiti do kraja godine, ali kako stvari stoje u BiH, često čekamo mnogo duže nego što je realno", rekla je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je da je moguće da će, osim ranije navedenih još sedam pitanja iz Upitnika na koje treba dati odgovor, pojavi se još njih.

"Sedam je ostalo iz grupe koja su razmatrana na Kolegiju za evropske integracije i za koje je potrebno da se vrše usaglašavanja. Kada pristignu odgovori iz drugih institucija koje su nadležne da daju inicijalne odgovore, i obrade se kroz mehanizam koordinacije, moguće je da bude otvoreno još neko pitanje", dodala je.

Navela je i da se od velikog broja pitanja sada ipak došlo do cifre koja nije problematična.

"Ono što jeste problematično je posao vezano za prevod odgovora", istakla je entitetska premijerka.

Ističući da je evropski put BiH prilično usporen, ali da je važno da postoji orijentacija da se ide ka tim integracijama, s tim da smatra da je to dugoročna priča i da se BiH ne može ubrzano kretati ka EU.

"Kada se pređe na praktičan teren, suočite se s mnogim problemima", rekla je Cvijanović ističući da nije problem kompleksna bh. ustavna struktura, već nedostatak političke volje da se otvore određena pitanja iako je mehanizam koordinacije ključ za rješenje problematičnih pitanja.

Nije optimist da će se bh. ubrzano kretati ka EU, koja, kako je dodala, nastoji da da određeni impuls tom procesu, ali smatra da je ova godina po tom pitanju "izgubljena", jer se predugo čekalo da se riješi aranžman s MMF-om, koji je vezan za Reformsku agendu.

Potvrdila je i da je deblokiran aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Izašli su nam u susret jer smo zakon o osiguranju depozita, koji je bio prethodna mjera, prebacili u strukturalnu odrednicu i na taj način je deblokiran proces, kako ne bi upala u istu 'zamku' kao što je bilo s akcizama i bavili se tim pitanjem godinu i više dana", pojasnila je Cvijanović.

Ostaje obaveza, kazala je, da svaki nivo vlasti usvoji budžet i na to se sada čeka.

MMF bi trebalo da doznači BiH sredstva u iznosu od 63,41 miliona SDR (približno 76 miliona eura ili 148,4 miliona KM), saopćeno je nakon posjete Misije MMF-a BiH.