{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Za vlade entiteta neprihvatljiv Nacrt pisma namjera MMF-a

F
1.3.2014. u 13:08
0
16
Cvijanović: Za vlade entiteta neprihvatljiv Nacrt pisma namjera MMF-a
0
Cvijanović: Za vlade entiteta neprihvatljiv Nacrt pisma namjera MMF-a
Željka Cvijanović
Za Republiku Srpsku (RS) je neprihvatljiv Nacrt pisma namjera kada je u pitanju aranžman Bosne i Hergovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te zajedno s Federalnom vladom očekuje da dođe do korekcije tog pisma namjera, potvrdila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.
"Imamo očekivanja od MMF-a da izvrši određene korekcije i modifikacije ponude iz ovog nacrta pisma namjera, tokom naredne sedmice", rekla je Cvijanović i potvrdila da su u stalnim konsultacijama s Federalnom vladom i premijerom Nerminom Nikšićem jer se radi o istim problemima i u tom bh. entitetu.

Ukoliko MMF ipak bude insistirao da se održi sadašnji sadržaj pisma namjera, ona je dodala da u tom slučaju BiH neće moći da održi taj stand-by aranžman s MMF-om, iako je za to opredijeljena ako se pismo namjera modifikuje.

Nakon konsultacija s najvišim predstavnicima vlasti RS-a, Cvijanović je rekla da je nacrt tog pisma namjera neprihvatljiv iz više razloga, te da, iako postoji opredjeljenje Vlade RS-a da se nastavi s tim aranžmanom s MMF-om, to je moguće pod uvjetom da se izvrše određene izmjene.

Prvenstveno je sporno traženje MMF-a da se usvoji već u maju zakon o radu, o čemu u RS-u još ne postoji saglasnost, uz veliko protivljenje Saveza sindikata RS-a donošenju tog važnog zakona.

Iako je Vlada svjesna da mora imati moderno zakonadavstvo kada je u pitanju ta oblast, Cvijanović je dodala da se o tom pitanju mora voditi djalog da bi svi socijalni partneri bili zadovoljni tim zakonom.

"Stav MMF-a jest i da se ide i na redukciju plaća, odnosno postoji određena vrsta neodobravanja i onda kada interevnirano i prema najugroženim kategorijama", dodala je entitetska premijerka na pres-konferenciji u Banjoj Luci i naglasila da Vlada ne može prihvatiti takav uvjet MMF-a koji ograničava intervencije prema najugroženijim kategorijama.

Također, nemoguće je, kaže, ispuniti i neke uvjete zbog neodržavanja sjednica na nivou BiH, kada je u pitanju povećanje akciza, jer je neizvjesno kada bi se i to pitanje riješilo.

Vlada RS-a je i dalje, kaže, zainteresirana za zakon o „Elektroprenosu BiH“, ali dodaje da nefunkcionalnost institucija na nivou BiH ponovo ugrožava korisnike budžeta entiteta, jer ne mogu utjecati na dešavanja na državnom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: