|

Cvijanović: Ugrožen aranžman s MMF-om, mehanizam koordinacije ne funkcionira

Cvijanović: Ugrožen aranžman s MMF-om, mehanizam koordinacije ne funkcionira
152
F
FENA
20.2.2017. u 15:36
108
komentara
152

dijeljenja
Cvijanović: Ugrožen aranžman s MMF-om, mehanizam koordinacije ne funkcionira Željka Cvijanović, premijerka RS.a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da je ugrožen aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da je za razliku od Federacije BiH i Vijeća ministara, RS još u decembru ispunila sve uvjete za dobijanje tranši kredita.
Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da je proteklo puno vremena od neispunjavanja zahtjeva i nepovlačenja tranši zbog čega bord direktora može čak u aprilu tražiti promjenu uvjeta ili redefiniranje aranžmana.

Ukazala je da je taj aranžman povezan s Reformskom agendom te se postavlja pitanje kako se može govoriti da se u reformama napreduje, kada je ugrožen aranžman neispunjavanjem uvjeta u FBiH i Vijeću ministara.

Tvrdi i da mehanizam koordinacije u BiH ne funkcionira, "iako je ključ za ponašanje u ovako složenoj zemlji".

Mehanizam ne funkcionira, kaže, jer još nema odgovarajućih poslovnika o radu za funkcioniranje zajedničkih tijela.

Tvrdi da je za to odgovorno političko Sarajevo, kao i da „sve druge trenutne blokade nemaju veze s RS-om“.

Entitetska premijerka je ocijenila i da najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije legitimna, ali da Bakir Izetbegović "svjesno ide da izazove krizu i ugrozi stabilnost".

"Ta revizija presude je privatna, nelegitimna i bez institucionalnog utemeljenja i saglasnosti u okviru BiH i bez šanse da bude i razmatrana", navela je Željka Cvijanović.

Svoje zdravstveno stanje, nakon nedavnog kraćeg boravka u bolnici, ocijenila je trenutno odličnim.
Prijavi grešku


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...