BiH
0

Cvijanović: Reorganizacija Željeznica RS-a do kraja godine

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da je rješenje za teško stanje u Željeznicama RS-a reaorganizacija tog javnog preduzeća te da se taj proces radi u saradnji sa Svjetskom bakom i trebalo bi da se okonča do kraja godine.

Na primjedbe radnika da nisu upoznati o aktivnostima na reorganizaciji, Cvijanović je precizirala da to nije jednostavan posao, koji se može obaviti za kratko vrijeme.

"Sa Svjetskom bankom radimo na tome na način kako su oni to već obavili u zemljama regiona", kazala je Cvijanović.

Podržala je radnike u zahtjevima da dobiju sva prava koja su predviđena, kao i isplate materijalnih davanja, ali i napomenula da su im plaće isplaćene u isto vrijeme kada i zaposlenima u Vladi RS-a.

Za druga materijalna davanja, kaže, radnici Željeznica RS-a neće biti uskraćeni, jer imaju i sudske presude, koje, navela je, dovode do toga da bi moglo doći do stečaja, ali je Vlada mišljenja da se taj proces ne pokreće, već reorganizacija.

Na informacije o padu stranih investicija u RS-u u prošloj godini, kazala je da je takva spirala zabilježena i u regionu, ali da je važno da se podstaknu strana i domaća ulaganja.

Za to se, navodi, pokušava uspostaviti adekvatan ambijent i kroz provođenje Reformske agende.