BiH
0

Cvijanović: Razdruživanje SDS-a i SNSD-a nije šteta za RS

Anadolija
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Razdruživanje SDS-a i SNSD-a na državnom nivou nije nikakva šteta za Republiku Srpsku, ocijenila je predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, prenosi agencija Anadolija.

U obraćanju novinarima u Banjoj Luci na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila sažetak jučerašnje sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Cvijanović je navela da je „SNSD godinama prije nego je omogućio SDS-u da zajedno nastupaju na nivou BiH, veoma dobro, na najbolji mogući način, štitio sve ono što su interesi RS-a“.

"Nije šteta ni zbog činjenice da su predstavnici SDS-a propustili priliku da zaštite poljoprivredu RS-a, propustili su priliku da uvaže stavove Vlade RS-a i, umjesto toga, optužili Vladu da nikada nije slala nikakve prijedloge", naglasila je Cvijanović.

Dodala je da za RS "nije šteta razdruživanje SNSD-a i SDS-a zato što u SDS-u nisu prepoznali značaj mehanizma koordinacije, kojim se mora obezbijediti pozicija RS-a u evropskom procesu".

"Mehanizam za koordinaciju treba da da formulu kako treba da funkcioniše jedna decentralizovana država kakva je BiH, a da niko nikome ne predstavlja problem. Ako se to definiše, onda će RS moći da ispunjava sve što se od njega očekuje", istakla je Cvijanović.

Premijerka RS je navela da je "RS jedini subjekt u BiH koji raspolaže sa 70 do 75 posto nadležnosti kada je u pitanju evropski put".

"Sa toliko nadležnosti ne raspolaže ni Federacija BiH, a BiH ih ima 20 posto, kada je u pitanju ovaj proces. Dakle, nije šteta ako SDS izađe iz tog aranžmana, jer su oni predlagali mehanizam subordinacije koji SNSD neće nikada prihvatiti, jer se RS neće odreći svojih ustavnih nadležnosti“, izjavila je Cvijanović.

Navela je da se na sjednici Izvršnog odbora SNSD-a nije glasalo o smjeni državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, iz SDS-a, i da nije tačno da su stavovi o tome bili podijeljeni, jer je riječ o inicijativi koju je pokrenuo lider te partije Milorad Dodik.

"Ovo definiše stav prema SDS-u koji nije znao da iskoristi priliku koja mu je data u zajedničkoj zaštiti RS-a. To nema veze s Mirkom Šarovićem i nebulozama da SNSD mora da moli bošnjačke lidere za Šarovićevu smjenu. Nikoga ne moli SNSD, pogotovo stranke iz Sarajeva, ali ni stranke iz RS-a i to je trajni stav “, naglasila je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, istakla je da se „IO SNSD-a na jučerašnjoj sjednici nije bavio mogućom prekompozicijom vlasti na državnom nivou nakon raskida koalicije sa SDS-om“ te podvukla „da se SNSD bavio svojim ciljevima“.

Predsjednica Vlade RS potvrdila je da će doći do povećanja penzija u ovoj godini, ali za razliku od Nebojše Radmanovića, predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a, nije željela reći o kojem procentu rasta je riječ. Samo je navela da će javnost o tome biti obavještena nakon za sutra zakazanog sastanka s članovima Upravnog odbora Udruženja penzionera RS.

Cvijanović je većinu obraćanja novinarima iskoristila kako bi iznijela niz kritika na račun opozicije.

Poručila je da je Vlada koju vodi „narodna vlada“, pa da nema potrebe da polaže račune za svoj rad opoziciji.