BiH
0

Cvijanović: Prevazići zastoj u procesu evropskih integracija BiH

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Republika Srpska je opredijeljena za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnopravnog poretka u BiH, rekla je entitetska premijerka Željka Cvijanović tokom razgovara sa ambasadorima Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom i Njemačke Christianom Hellbachom.

Ambasadori su informirali Cvijanović o detaljima konferencije ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope koja je ove sedmice održana u Berlinu, a na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o unapređenju regionalne saradnje i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ona je podržala zajedničku britansko-njemačku inicijativu za BiH, koju su predstavili šefovi diplomatija Velike Britanije Philip Hammond i Njemačke Frank-Walter Steinmeier , a kojom se fokus u odnosu EU prema BiH usmjerava na ekonomske i socijalne teme.

Na sastanku u Banjoj Luci Cvijanović i ambasadori ovih zemalja su razmijenili mišljenje i o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u RS-u i BiH, sa osvrtom na protekle opšte izbore u BiH.

Entitetska premijerka je izrazila uvjerenje da će se rezultati opštih izbora implementirati u što skorijem roku te da će Vlada RS-a nastaviti da jača institucionalne okvire s ciljem stabilizacije i razvoja privrede, uz opredjeljenje za aktivnu i konstruktivnu politiku regionalne saradnje.