Ponovno brojanje glasova
68

Cvijanović: Opozicija je potvrđeni gubitnik izbora, a CIK svakako nema kredibilitet

S. Š. U.
Predsjednica RS-a Željka Cvijanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednica RS-a Željka Cvijanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović smatra da zahtjevom za ponovno brojanje rezultata izbora opozicija "želi napraviti cirkus" te da je veoma važno smireno čekati konačne rezultate izbora.

"Mislim da je cilj da se na što više načina odgodi i sam izborni proces i prebrojavanje glasova i implementacija izbornih rezultata, jer je opoziciji jasno da su oni apsolutni gubitnici na sva četiri nivoa, ali ne možete se na taj način prikriti poraz, oni su isproblematizirali jedan nivo vlasti, dakle onaj koji se odnosi na izbor predsjednika RS-a, ali i tu su stvari jasne. Oni na neki način traže alibi za ovo ponašanje i opet iznova problematizuju temu ", istakla je Cvijanović.

Smatra da je s aspekta vremena kada je došla naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova, ona nezakonita te da su se mogli sačekati zakonski određeni rokovi kako bi svako imao mogućnost podnijeti određene prigovore.

"Nebitno je kad će se to dešavati s aspekta konačnog rezultata koji pokazuju da je Milorad Dodik pobijedio. Kad ovim glasovima dodamo glasove iz inostranstva gdje je također on u prednosti, i onima koji su stigli od mobilnih timova, tu nema nikakve dileme. Vidjeli smo trendove, taj rezultat će otprilike biti onakav kakav jeste i kako smo saopštili, oko 30.000 manje-više, i sve ove korekcije, naravno treba ispraviti, ali one nisu suštinske, nisu ono što opozicija govori. Ovdje nije bilo nikakve krađe, samo nekih odstupanja. Oni će nas dovesti do toga da imamo čist rezultat", kazala je Cvijanović za RTRS ističući kako je opozicija potvrđeni gubitnik izbora te da su u postizbornom periodu trebali raditi putem zakonski određene procedure te da je CIK svakako pokazao da nema kredibiliteta.

Cvijanović se pita kako vjerovati ljudima koji predstavljaju CIK BiH.

"Kako vjerovati takvim ljudima. Znamo da su došli mimo konkursa, po političkim linijma, i taj dio je katastrofalan", smatra Cvijanović.