|

Cvijanović o Vučiću i referendumu: Svaki savjet je dobrodošao, ali to su spekulacije

Cvijanović o Vučiću i referendumu: Svaki savjet je dobrodošao, ali to su spekulacije
12
F
FENA
19.8.2016. u 18:48
285
komentara
12

dijeljenja
Cvijanović o Vučiću i referendumu: Svaki savjet je dobrodošao, ali to su spekulacije Foto: SRNA
Premijer Srbije Aleksdanad Vučić rekao je večeras u Banjoj Luci, da kada je u pitanju referendum u RS-u o 9.januarau Danu RS-a, neće se miješati unutrašnje stvari u RS-u i BiH.
Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nazvala medijskim spekulacijama navode nekih medija da će premijer Srbije Aleksandar Vučić tražiti od predsjednika RS-a Milorada Dodika da odgodi referendum o Danu RS-a, 9.januaru.

"Ovdje svi sve znaju, a na kraju se, nakon nekog vremena, ispostavi da ono što se plasira u javnosti bude veoma daleko od istine", rekla je Cvijanović novinarima na banjalučkom aredoromu gdje je s Dodikom dočela adelegaciju Vlade Republike Srbije koju predvodi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasila je da će referendum u RS-u biti održan bez obzira da li će biti bilo kakvih pritisaka, te opstrukcija, kojih već ima.

Cvijanović je ponovila da referendum nikoga ne vrijeđa i nije upuren niti protiv koga.

"To je dan koji želimo da naši grđani imaju i dobiju priliku da kažu da vole 9.januar i žele na taj dan da obilježavaju Dan RS. Tu nema nikakvih tajnih planova ili nekih drugih konstrukcija. Dosadilo nam je da slušamo to stalno histerično političko Sarajevo, koje nam odvlači energiju i pažnju od važnih stvari", ustvrdila je ona i dodala time skreću pažnju sa stvarnih problema u BiH.

Strancima u BiH, dodala je, koji imaju velike plate i "besposličare u BiH" treba meta, a ona je RS.

"Nama je dosadilo da budemo u takvom polažaju. Dan RS je praznik i isto tako i referendum na kojem se izjašnjavamo o Danu RS. Namjeravamo da pokažemo da smo demokratska zajednica i to želimo da pokažemo 25.septembra", rekla je Cvijanović.

Ukazala je na važnost da RS i Srbija imaju dobru ukupnu saradnju, političku i svaku drugu, a posebno institucionalnu i to namjerava da se nastavi.

"Kao dobri prijatelji mi razmijenimo mišljenje o različitim stvarima, ali sigurno ne utičemo jedni na druge kada se donose institucionalne odluke. Svaki savjet je dobro došao, ali ovo oko čega se spekulira, je samo jedna od spekulacija, koja se pojavila s obizom na aktulenost teme", dodala je ona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon dočeka Vučića, da je u bivšoj Jugoslaviji, na sistemski način, uništavana ili skrajnuta istina o Jasenovcu.

"Na današnjem rukovodstvu Srbije i RS-a i srpskog naroda u cjelini jeste da cijeli svijet sazna kako i na koji način je proveden genicid nad Srbima. Zato i ova manifetscaija ima veliki značaj", rekao je Dodik.

Nakon toga delegacije RS-a i Srbije uputile su se u spomen području Donja Gradina prisustvovati obilježavanju 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti "Jasenovac",

U 20 sati će intoniranjem himni Republike Srpske i Republike Srbije započeti program obilježavanja pomenute godišnjice.

Vlade Srbije i Republike Srpske zajednički organiziraju ovaj skup.
Prijavi grešku


Komentari (285)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...