Reakcije iz RS-a
66

Cvijanović o tome da je termin "zajedničke institucije" neustavan: Da li sada treba poništiti akte PS BiH?

S. Š.
Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Ustavni sud BiH je utvrdio da termin "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga. Danas je na to reagovala i Željka Cvijanović.
Podsjetit ćemo, Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici odlučivao o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi u smislu insistiranja pojedinih političara u BiH na korištenju termina "zajedničke institucije".

Ustavni sud BiH je tako odlučio da termin "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, reagovala je na ovu odluku suda putem svog zvaničnog Instagrama, ironično pitajući se da li bi sada "valjalo poništiti akte Parlamentarne skupštine BiH" i iseliti sve te institucije".

"E sad jedno ironično pitanje: Pošto je Ustavni sud BiH, u jednoj od svojih mnogobrojnih političkih vratolomija, rekao da je termin 'zajedničke institucije' neustavan, da li bi valjalo poništiti akte Parlamentarne skupštine BiH (Predstavničkog doma i Doma naroda) objavljene u Službenom glasniku BiH br. 12/99 , pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije?", navela je Cvijanović.

Dodala je "da ovo nisu jedini akti u kojima zajedničke institucije sebe zovu zajedničkim".