Uoči posjete
137

Cvijanović o posjeti Grabar-Kitarović: Ničije miješanje u pitanja BiH nije dobro

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komentarišući posjetu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović za BHRT je kazala da ničije miješanje u pitanja BiH nije dobro.

"Razumijem interesovanje susjednih zemalja za izmjene Izbornog zakona BiH zbog konstitutivnih naroda, ali moramo sami donositi odluke i ničije miješanje nije dobro, pa ni Srbije, ni Hrvatske, ni međunarodne zajednice. Moramo dobro razmotriti da li je to direktno miješanje ili samo iskazivanje interesa za ovo pitanje", zaključila je premijerka RS.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetu smatra rutinskom i ističe da je dobro što se o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske razgovara upravo u BiH.

"Dobro je da se u Bosni i Hercegovini priča o otvorenim pitanjima dviju zemalja poput Izbornog zakona, a ne van zemlje i bez predstavnika Bosne i Hercegovine. Također, neophodno je da kompromis postignu članovi Predsjedništva gospodin Izetbegović i gospodin Čović, kako bi sva pitanja u vezi s Izbornim zakonom bila jasno definisana", rekao je Ivanić za BHRT.

Podsjećamo, organizacija "Bošnjački pokret" je za sutra ispred Ambasade Republike Hrvatske najavila protest, zbog, kako su naveli, očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa s BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda ’91-’95 godina". Ivanić pak smatra da Bošnjaci trebaju iskontrolisati takva dešavanja.